Вдигат заплатите на младите лекари с 38 %

Сестрите получават увеличение на минималното си възнаграждение с 29 %, а акушерките и лаборантите – с 35 на сто

Лекарски заплати

Между 20 и 30 % се увеличават минималните заплати на лекари, медицински сестри и специалисти по здравни грижи. Това стана ясно днес, след подписването на Колективния трудов договор в сектор здравеопазване. Документът влиза в сила веднага, а до края на годината новите минимални прагове трябва да са факт във всички болници. Подписите под договора сложиха здравният министър д-р Петър Москов, синдикатите и работодателите.

Последният пък, когато държава и синдикати се разбраха за минималните заплати в сектора, беше през 2013 г. Така досега току-що завършил лекар получаваше 680 лева стартово възнаграждение, а от днес вече ще започва работа със заплата от над 930 лева, даде пример министър Москов.

Доктор с една специалност пък ще взима вече минимум 850 лева, вместо сегашните 700. Медиците с две специалности ще се разписват срещу минимален праг от 1000 лева, при сегашни – 850 лева, а началниците на клиники ще взимат 1150 лева, вместо 1000 лева.

Минималните заплати на главните медицински сестри пък скачат от 720 лв. на 890 лева, а на старшите сестри  – от 600 лева на 810 лева. Акушерки, лаборанти, рехабилитатори и зъботехници ще получат средно около 30 на сто върху началните си заплати и така ще се разписват на минимум 700-750 лева, в зависимост от типа лечебно заведение, в което работят.

„Не говорим за намерения и пожелания, а за реално увеличение, за което Министерството на здравеопазването е гарант“, подчерта д-р Петър Москов. Той напомни, че тази година и спешните медици получиха по-високи заплати, като парите, които в момента МЗ плаща на Бърза помощ са 1500 лева за лекарски щат и 900 лева за сестрински щат. Това не е цялото възнаграждение на докторите в линейките, тъй като те взимат и бонуси за извънреден труд и допълнителни пари от разпределението на незаетите щатове. Само в София свободните места за лекари са 108, но здравното ведомство превежда парите за тях на Центъра за спешна помощ.

СПОДЕЛИ