Чужди болници на лов за наши доктори

Търсят се както опитни лекари, така и специализанти, хит тази година са офертите по заместване

1131
съд

На лов за лекари у нас са най-големите работодатели в сферата на здравеопазването от седем европейски държави. Днес в Пловдив стартира международното изложение за работа на медицински персонал „Кариери в Бяло“, утре чуждите болници ще търсят персонал и в София.

Радица фирми за набиране на персонал, както и десетки медицински центрове и болници ще присъстват на събитията в хотел „Тримонциум“ в Пловдив и в столичния хотел „Хемус“.

Работодателите търсят както опитни лекари, така и специализанти, медицински сестри, зъболекари, здравни асистенти, кинезитерапевти и рехабилитатори. Възможностите за работа са основно за Великобритания, Германия, Белгия, Скандинавските страни и Ирландия.

Освен атрактивни заплати, започващи от 3200 евро за специализанти и 5000 евро за лекари-специалисти и стигащи до космическите за родните доктори 120 000 евро годишно, болниците предлагат и отлична работна среда, езикови курсове, помагат в намирането на квартира и поемат транспортните разходи.

Хит този сезон са предложенията за работа по заместване. На кандидатите се предоставя възможност да работят в чужбина за кратък период от време – от един уикенд до три месеца, като възнагражденията варират от  50 евро на час за два работни дни до 10 000 евро на месец. За някои от позициите болниците поемат както самолетните билети, така и настаняването в съответната страна. Така български лекар може да заработи месечната си заплата у нас само за два дни във Франция, Германия, Австрия или Белгия.

Статистиката на БЛС показва, че всяка година 500 родни медици стягат куфарите за чужбина, а средната възраст на докторите, които в момента ни лекуват е 55 години. Още по-стряскаща е ситуацията при медицинските сестри, като годишно между 1500 и 1800 напускат България.

СПОДЕЛИ