Носете си здравноосигурителната книжка на морето

Само срещу потребителска такса всеки доктор или лечебно заведение, сключили договори с касата, са длъжни да ви окажат медицинска помощ

1041
море

В сезона на летните ваканции здравната каса напомня на осигурените да не забравят здравноосигурителните си книжки, когато заминават на почивка.

„С нея, ако се наложи, ще получите медицинска помощ по линия на НЗОК. Здравната каса заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. Ако в лечебното заведение, където търсите помощ по време на почивка и ваканция, поискат да заплатите, трябва да изискате от лекаря финансов документ за платените суми“, уточняват от пресцентъра на касата.

Ако се наложи да ползвате спешна или неотложна медицинска помощ, обърнете се към центровете за спешна помощ на мястото, където пребивавате. Оказаната Ви услуга не се заплаща.

За улеснение на здравноосигурените граждани рецептите, с които са предписани лекарствени продукти за остри и хронични заболявания, лекарствени продукти с протоколи IВ и IС, както и рецептите за медицински изделия и диетични храни се изпълняват в аптеки, работещи по договор с НЗОК на територията на цялата страна.

Изключение правят лекарствата по протокол 1А и лекарствените продукти, съдържащи наркотични и упойващи вещества. Тези рецепти може да се изпълняват само в аптеки, сключили договор с районна здравноосигурителна каса, намираща се на територията, на която е направен избор на личен лекар, напомнят от НЗОК.

Ако се наложи да ползвате стоматологични услуги, може да посетите всеки зъболекар, който е сключил договор за работа с НЗОК, за да получите необходимата Ви първична дентална помощ. За целта трябва да предоставите своята здравноосигурителна книжка, в която зъболекарят да впише извършените от него дейности.

Ако се налага да постъпите в болница, може да се обърнете директно към най-близката такава, където ще ви прегледат и ще ви издадат направление за постъпване в болницата по необходимата клинична пътека. Заплащате само потребителска такса от 5.80 лв. за всеки ден болнично лечение, но за не повече от 10 дни в годината.

Ако почивката ви е свързана с пътуване в друга държава членка на Европейския съюз, трябва предварително да си извадите европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) или временно удостоверение. ЕЗОК се издава във всеки клон на банка ДСК, в срок от 15 дни, а временното удостоверение – от РЗОК, в срок до 2 дена.

Тези документи не са задължителни, те са препоръчителни, но ви осигуряват безплатен достъп до спешна и неотложна помощ в страните от ЕС, в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Задължително условие при тяхното издаване е да сте с непрекъснати здравноосигурителни права.

СПОДЕЛИ