Родители лекували болното си от менингит дете с люти чушки и чесън

19-месечният Езекил починал след две седмици терапии с народна медицина, майката и бащата се изправят пред съда в Канада

1595
менингит
След двуседмично лечение с народна медицина малкият Езекил изпаднал в мозъчна смърт

Властите в канадския град Летбридж обвиниха двама родители за смъртта на детето им, починало от бактериален менингит, съобщи CBC News. Вместо да потърсят адекватна медицинска помощ, Дейвид и Колет Стефан лекували 19-месечното си момче Езекил (на снимката) с народна медицина и домашни средства. Двойката съпрузи завела детето в болница едва след две седмици и половина, но вече било много късно. Тогава вече нямало как да се приложи терапия с антибиотици. Трагедията се разиграла през 2012 г., а родителите са привлечени едва сега като обвиняеми по член от Наказателния кодекс, който касае лишаване от грижи, важни за живота.

Случаи на бебета, болни от менингит, имаше и у нас, но за щастие без фатален изход. Майките им отказали да ги ваксинират месеци по-рано, което ги направи по-уязвими за инфекцията. Езекил менингит

Според канадското законодателство родителите са заплашени до 5 г. затвор, въпреки че според експертите те едва ли ще получат най-строгото наказание. Според прокурорите двамата безспорно са обичали детето си, но родителските им чувства явно не са били достатъчни. Те е трябвало да окажат необходимите грижи, които се изискват по закон. Случаят се разгласява донякъде и с надеждата да послужи за урок на останалите.

Майката и бащата се опитали да лекуват момчето с домашни средства като люти чушки, чесън, лук и хрян. Няколко дни по-късно приложили и тинктура за повишаване на имунитета, предписана от природолечителка. Тя също е привлечена към разследването, въпреки че отрича да е знаела за заболяването от менингит. Така след две седмици и половина момчето най-после попаднало в болница, но то вече било изпаднало в мозъчна смърт.

СПОДЕЛИ