Анестезиолог отива на съд заради смъртта на млада жена

Докторът интубирал майката на три деца в хранопровода, вместо в трахеята и тя издъхнала на операционната маса

2403
интубация

Окръжна прокуратура-Благоевград внесе обвинителен акт срещу анестезиолог, причинил смъртта на млада жена. Обвиняемият С. Караджов, на 51 години, е дипломиран специалист по анестезиология и реанимация, работил на трудов договор в „МБАЛ – Благоевград“ АД от юли 2010 г.

На 3 август 2010 г. докторът бил уведомен за предстояща операция на пациентката Н. Т. на 30 години, майка на три деца, на която била поставена диагноза „извънматочна бременност – неразстроена“. Караджов провел преданестезиологична консултация, включваща клиничен преглед, попълване на документи, изискал необходимите лабораторни изследвания, ЕКГ и консултация с кардиолог. Оценил пациентката като с нисък анестезиологичен риск.

В 12:30 часа жената била поставена на операционната маса, след което били извършени подготвителни дейности за хирургическата намеса. Лекарският екип бил готов да започне интервенцията, като д-р Караджов и медицинската сестра поетапно осъществили въвеждане в анестезия. Обвиняемият интубирал пациентката, обаче тръбата попаднала не в трахеята, а в хранопровода. След като преценил, че е извършил всички необходими действия, той съобщил на екипа, че жената е готова за опериране.

Вследствие на незапочнатото командно дишане по време на операцията пулсът на пациентката започнал драстично да пада, а устата й посиняла поради липса на кислород. Д-р Караджов предприел ръчно обдишване, като на пострадалата била сложена допълнителна доза атропин и адреналин. В реанимирането на жената се включил и опериращият лекар, започнал да прави сърдечен масаж. По спешност бил извикан и друг анестезиолог от болницата, който обърнал внимание на посинелите ръце и уста на пациентката. След като преслушал болната, установил, че тя не диша и веднага я интубирал като извадил тръбата за обдишване и поставил нова в трахеята. Въпреки това обаче жената починала.

Според експертите, смъртта на Н. Т. се дължи на възникналото шоково състояние на организма, последвано от мозъчна смърт. Заключенията на извършените съдебно-медицински експертизи сочат за причинно-следствената връзка между действията на обвиняемия Караджов и фаталния за пациентката изход.

Обвиняемият интубирал болната в хранопровода, не е извършвал пряк и непрекъснат клиничен контрол, не е осъществил правилно проследяване на жизнените показатели на пациентката и не се уверил в нейната дихателна функция. Предприетите от него реанимационни мерки са се изразили в сърдечен масаж и ръчно обдишване вместо незабавното реинтубиране. Причини за престъплението са погрешна преценка на ситуацията от професионална гледна точка и пренебрегване на основните изисквания за добра лекарска практика. Предстои да започне съдебен процес срещу обвиняемия доктор.

СПОДЕЛИ