Забраняват със закон бонусите за аптекарите

В момента при добри продажби фирмите производителки на хранителни добавки и лекарства без рецепта се отблагодаряват на собствениците с различни награди

1682
е-рецепта

Да се забранят със закон маркетинговите стимули за по-високи обороти за различни продукти в аптеките, иска Българският фармацевтичен съюз. В момента при добри продажби фирми се отблагодаряват на собственици на аптеки с различни награди, включително и екскурзии. Практиката е основно при търговията с хранителни добавки, козметични продукти и лекарства без рецепта.

Според фармацевтичния съюз порочните практики за предоставяне на допълнителни облаги, които не следват от условията на договорите за търговска продажба на лекарствени продукти, като екскурзии, почивки, участия в семинари и т.н. могат да се квалифицират като форма на нелоялна конкуренция. Затова те искат изрична забрана чрез закона за лекарствата, който урежда и работата на аптеките.

„Системата на ценообразуване е изключително порочна и се фокусира не върху качеството на предлаганата услуга, а върху най-ниски цени, които водят до търсенето с всички средства на високи обороти“, заяви председателят на БФС проф. Илко Гетов. По думите му конкурентната война, която се води чрез допълнително материално стимулиране на фармацевтите в страната, се дължи преди всичко на изкривения аптечен пазар.

„Всички участници на пазара, независимо дали са малки или големи играчи, търсят най-евтината цена и това създава условия за пазарни спекулации. Самата схема е елементарна – дистрибутори предлагат солидни бонуси под формата на екскурзии, материални подаръци или отстъпки от крайната цена, ако търговците на дребно се съгласят да направят обемна поръчка до определена стойност. Сделката е изгодна и за двете страни, защото аптекарят получава подарък, а дистрибуторът – по-сериозен пазарен дял. „Играта“ обаче не е за всички и обикновено се използва за елиминиране на конкуренцията. В схемата не могат да участват малките вериги и магистър-фармацевтите с по една аптека, защото не са в състояние да реализират големи продажби за кратък период от време“, обясни проф. Гетов.

Освен забрана на бонуси за аптекарите, БФС предлага в закона за лекарствата да се въведе ограничение едно лице да не може да притежава повече от четири аптеки, като се забрани свързаността на лицата. От фармацевтичния съюз са категорични и че трябва да се прецизиране наредбата за изискванията към рекламата на лекарствата, както и да се запише в регламент, че производителя няма право да предоставя мостри на медикаменти на търговци на едро и дребно.

СПОДЕЛИ