Българи от Босилеград на опашка да дарят кръв във ВМА

Военна болница се грижи безлатно за тях от 2009 г., така сънародниците ни се отблагодаряват за грижите

1550
кръводарителите

Десетки българи от Босилеград, Сърбия, организираха кръводарителска инициатива в Центъра по трансфузионна хематология във Военномедицинска академия, съобщиха от лечебното заведение.

Сънародниците ни избраха хуманния акт като израз на признателност за висококвалифицираните грижи, които получават в болницата. От 2009 г. насам ръководството на ВМА се ангажира с безплатното им лечение и всяка година стотици българи от Западните покрайнини преминават през кабинетите на медицинските специалисти.

„Благодаря за това добро дело, което правите“, каза началникът на ВМА генерал-майор Николай Петров на дошлите босилеградчани. Дарявайки кръв и помагайки за спасяването на човешки животи, те казаха своето огромно „Благодаря” за грижите и отношението към тях. И се зарекоха – тази инициатива да стане традиция.

„Това е група за пример, ние сме дошли по желание и със сърце да благодарим на ВМА, за отношението към нас и затова, че никога никой не е върнат. Ние обичаме майка България и това е пример как държавниците тук трябва да се отнасят към своите сънародници, където и да живеят по света“, заяви кметът на Босилеград Владимир Захариев.

„Всичките тези наши сънародници безвъзмездно и доброволно ще дарят кръв за свои близки, които от години се лекуват във ВМА“, поясни полковник доц. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология в болницата. „Повече от 20 години се занимавам с кръводаряване и знам много добре какво е криза с кръв и кръвни биопродукти. Знам как на едно нощно дежурство трябва да осигуриш пет или шест пациента с една и съща кръвна група и какво е струвало това да бъдат осигурени всички“, добави доц. Попов.

СПОДЕЛИ