Шефът на Бърза помощ: През лятото линейките в София ще закъсняват

106 лекари недостигат в столичния център, от незаетите щатове ръководството си раздава бонуси

онкоболна

Едва 18 екипа на Бърза помощ обслужват цяла София, при необходими 60. Това призна директорът на столичния център за спешна помощ д-р Георги Гелев. „Само след около 15 дни ще се усети още по-остро липсата на достатъчно екипи в столицата и областта, защото започва сезонът на отпуските“, предупреди той, сякаш не е негово задължение да осигури спазването на стандартите и линейките да стигат до болните навреме. По думите му в момента в ЦСМП има 106 свободни места за лекари и 60 – за сестри. Въпреки недостига на персонал, свободните позиции за последно са били обявени в Агенцията по заетостта в началото на миналата година. Ръководството обаче е плащало за обяви в сайтове за работа и във вестници, стана ясно от думите на д-р Гелев.

Някои от лекарите, които работят в центъра обаче признаха, че щатовете умишлено се държат свободни, за да може шефовете и администрацията да си раздават тлъсти бонуси в края на годината. Въпреки че няма назначени медици и сестри, здравното министерство всеки месец превежда пари на столичната Спешна помощ за всички отпуснати щатове и така се формира допълнителното материално стимулиране. Тази ключова подробност вероятно е една от причините за недостига на персонал в ЦСМП-София, въпреки увелчението на заплатите с 80 % от 2014 г. досега.

Днес всичките 942-ма служители най-после получиха и обещаното 20-процентно увеличение на заплатите от 1 януари тази година. За лекарите то е се оказа по-малко – между 7 и 9 %, докато за администрацията стига и 30 %.

В момента начинаещ лекар без нито ден трудов стаж в ЦСМП взима 1260 лв. с перспектива сумата да се увеличи до 1370 лв. в рамките на следващата година. Когато същият лекар придобие специалност, заплатата му ще скоча до 1480 лв., а ако придобие втора, ще стига до 1500 лева, без допълнителното материално стимулиране.

СПОДЕЛИ