Всеки пети със слънчева алергия

Веднъж оключена е почти неизлечима напълно, най-застрашени са децата

1391
слънчева алрегия

Всеки пети българин страда от слънчева алергия. Тя обикновено се проявява в началото на пролетта, когато тялото ни се докосва от първите топли слънчеви лъчи, и в разгара на лятото, когато сме на море.

“Признаци на слънчева алергия са ситни пъпчици, мехурчета и зачервени петна в областта на деколтето, подмишницата, раменете, врата, ръцете, бедрата, корема, понякога дори и по лицето. В някои случаи са силно сърбящи и дразнещи, друг път болезнени и парещи, а при трети дразнението е по-умерено. Може да имате различните прояви на слънчевата алергия през различните сезони”, обяснява алерголожката от Александровска болница доц. д-р Мария Стаевска, цитирана от БЛИЦ.

Слънчевата алергия може да се появи във всяка възраст, но обикновено засяга хора между 20-40 години, по-често жени. Точната причина за отключване засега e неизвестна, като се предполага, че има генетично предразположение към развитието й.

“Много често слънчевата алергия се “отприщва” изненадващо, без досега да сте имали признаци за подобен проблем. Особено много зачестиха случаите през последните години, тъй като слънцето става все по-опасно за човека. Веднъж появила се, е почти неизлечима напълно, може само да се регулират проявите й”, коментира алергологът.

“Слънчевата алергия на практика е защитен механизъм на кожата, която “усеща” как вредните ултравиолетови лъчи образуват радикали върху нея. Погледнато по-утопично, слънчевата алергия “сигнализира” да предпазваме кожата си от вредните лъчи“, допълва специалистът.

Сред най-застрашените са децата, защото имат по-нежна кожа. За да избегнете подобен проблем, не ходете на плаж в най-горещите часове на деня – между 12 и 16 ч., и използвайте подходяща козметика.

Ако все още нямате слънчева алрегия, не се чувствайте защитени. Полагайте активни грижи за кожата си, когато я излагате на слънце, използвайте слънцезащитни лосиони. Най-лесният начин да отприщите слънчева алергия е като се намажете още с първите си дни на плажа с олио за тен и се изложите в най-горещите часове, съветва доц. Стаевска.

СПОДЕЛИ