Черешите пазят от рак

Понижават кръвното, облекчават артрита и топят мазнините от талията

2301
череши

В разгара на сезона на черешите, малко хора си дават сметка, че в този малък червен плод се крият десетки полезни вещества за организма. На пръво място черешите са антиоксидантна бомба. Антоцианините и цианидините, които се съдържат в тях, имат по-висока антиоксидантна активност дори от витамин Е.

Черешите съдържат и баластни вещества, витамин С и каротеноиди. Всички те са безценни в превенцията на рака. Вкусният плод предпазва и от подагра. Заболяването настъпва, когато метаболитните ни процеси, които контролират количеството пикочна киселина в тялото ни, спрат да изпълняват ефективно работата си. Според проучване хапването на 2 порции череши след една нощ гладуване води до 15% понижаване на пикочната киселина и до по-ниски нива на азотен оксид и С-реактивен протеин, които се свързват с възпалителни болести като подаграта.

Черешите съдържат естествен мелатонин, който има жизненоважна роля за съня и регенерацията на тялото. Те имат и антивъзпалително действие и така могат да облекчат болки, причинени от остеоартрит.

Червеният сочен плод се бори с мазнините по талията. Редовното похапване може да активира PPAR (рецепторите, активируеми от пероксизомни пролифератори) в тъканите на тялото и така да спомогне за намаляване на риска от сърдечни болести. Според някои учени яденето на череши може да предостави ползи за здравето, подобни на тези от приемането на предписани лекарства тип PPAR агонисти. Тъмночервените сортове съдържат пигментите антоцианини и каротиноиди, които подсилват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и понижаване на кръвното налягане при хипертония.

Черешите се грижат да изглеждаме здрави и отвън. Те оказват положително влияние на кожата и помагат при различни дерматологични заболявания като екзема и псориазис. Маската от череши почиства и свива порите, а също и премахва мъртвите клетки. За мазна кожа са особено подходящи киселите сортове.

Ако досега сте изхвърляли дръжките на черешите, вече не го правете, защото и те са с лечебен ефект. Чаят от тях помага при камъни в бъбреците и чернодробни болести. Ефект има и за премахване на отоци по тялото, облекчаване на артрит и простатит. За да си направите от лечебната отвара, са ви нужни шепа пресни черешови дръжки. Измийте ги добре, след което ги залейте с 1 литър вряла вода. После ги оставете да къкрят на котлона в продължение на 7 мин, след което ги свалете от котлона и запарете за 20 мин. Пийте всеки ден по 2 чаени чаши от този чай 20 мин преди хранене.

СПОДЕЛИ