Безразборният секс увеличава риска от рак на простатата

Близо 3000 българи се разболяват всяка година, половината от тях са в напреднал стадий

1524
рак на простатата

Всеки мъж над 50-годишна възраст трябва веднъж годишно да се подложи на „технически преглед“ на простата, дори тя да не алармира. Това заяви председателят на Федерация „Български пациентски форум“ Иван Димитров.

Простатният рак, който е на второ място по честота сред мъжете след рака на белия дроб. Всяка година около 3000 българи се диагностицират с това заболяване, като само за десет години заболеваемостта от този злокачествен тумор е нараснала с 60%, съобщи проф. Галина Куртева, ръководител на Клиниката по медицинска онкология в Националната онкологична болница в София. За сравнение през 1995 г. мъжете с рак на простатата у нас са били едва 560, а през 2013 г. – 2825.

Всеки мъж над 50 години трябва редовно да посещава уролог и да не пропуска изследването на простатноспецифичния антиген (PSA), подчерта националният консултант по медицинска онкология проф. Асен Дудов. Това е един обикновен кръвен тест, който отнема две минути, а изследването се поема от здравната каса. Това може да спаси живота на мъжа, защото открит в ранен стадий ракът на простата е напълно лечим. Половината от болните у нас обаче се диагностицират в напреднал етап от заболяването, а всеки 7 от 10 мъже имат метастази.

Един от основните рискови фактори е безразборният секс и честата смяна на партньорките. Според медиците сифилисът и човешкият папилома вирус увеличават многократно възможността за развитие на рак. Друг рисков фактор е наднорменото тегло, а честотата на заболяването нараства с увеличаване на възрастта.

Ракът на простатата може да протича „тихо“, без изявени симптоми. Все пак при често уриниране, парене или наличие на кръв в урината, мъжете незабавно трябва да потърсят консултация суролог, обясни проф. Дудов. В повечето случаи може да става дума за безобидно увеличение на простатната жлеза, но прегледа не бива да се отлага.

 

СПОДЕЛИ