Измислиха универсална ваксина срещу рак

Препаратът, който няма тежките странични ефекти на химиотерапията, вече е тестван върху трима онкоболни пациенти

1778
ваксина

Първите тестове на универсална ваксина срещу рак са успешно проведени върху хора, съобщава Independent. Немските учени, занимаващи се с изследването, обясняват, че имунизацията с препарата предизвиква в организма имунен отговор, в резултат на който имунната система атакува раковите клетки.

Ваксината с наночастиците е инжектирана в кръвта на трима пациенти с рак в късен стадий. В резултат – организмът им започва да произвежда Т-лимфоцити, които разпознават и убиват клетките, носещи чужди антигени.

В доклада на учените пише, че пациентите не са излекувани от рак напълно. Въпреки това – при един от тях туморът в лимфните възли е намалял. При друг, подложен на хирургично отстраняване на тумора, в организма му не са установени признаци на рак седем месеца след ваксинацията. Третият пациент, при който осем кожни тумора се разпространяват към белите дробове, е в „клинично стабилно състояние“.

Според учените създаването на подобна ваксина е значителна крачка напред в борбата с онкологичните заболявания. При това препаратът предизвиквал относително слаба реакция, подобно на грипоподобни симптоми, за разлика от реакцията на химиотерапията.

СПОДЕЛИ