Вече 220 тежко болни деца чакат фондът за лечение да заработи отново

Вече второ заседание се проваля по неясни причини, никой не дава смислени отговори, а кабинетът назначи нов председател на Обществения съвет

1273
деца

Въпреки постоянните уверения на здравния министър Петър Москов, че фондът за лечение на деца работи по часовник и няма ощетени пациенти, данните за дейността му сочат точно обратното. Насроченото за днес заседание на Обществения съвет, на което трябваше да бъдат разгледани 30 молби за лечение, отлагани от предни заседания, не се състоя. Отделно вече са се натрупали други близо 190 деца, които чакат за медицинско становище, т.е. да се задвижи процедурата, след която да се реши дали да получат финансиране.

Проваленото заседание беше пренасочено за 22 юни. Първоначално като причина беше посочена липсата на кворум, но после се оказа, че такъв е имало. От 20 април, когато ГДБОП нахлу във фонда и арестува бившия вече директор Павел Александров и цялата администрация, това е второто провалено събиране на Обществения съвет, който трябва да разглежда молби за лечение и да одобрява финансиране по тях. Според Десислава Хурмузова, член на ОС, причината е в пълния хаос, който цари във фонда. „Не ни беше предоставен пълен дневен ред навреме, с досиета, оферти за лечение и цени. Просто сегашната администрация на фонда не може да се справи с тези неща“, обясни тя. След арестите здравното министерство командирова свои чиновници във фонда, но те явно не се справят със специфична работа като контакти с чужди клиники и специалисти. Например има проблеми и с одобрени за лечение деца. Те се лекуват от швейцарски специалисти, които идват у нас, за да им поставят ортези. „Фондът дори не е пратил на лекарите списък с децата“, онагледи Хурмузова хаоса.

Не е ясно дали сред 30-те отлагани деца има спешни случаи. Техните молби стигнаха до Обществения съвет, но бяха върнати за доразглеждане и още експертни мнения. В тези 190, които чакат изобщо да бъдат разгледани документите им, има пациенти с левкемия, болест на Ходжкин, мозъчни тумори. Има едномесечни бебета с хидроцефалия, чиито родители са кандидатствали преди 2 седмици за финансиране на нужната клапа, която иначе се поставя у нас. Вероятно някои от тях не са дочакали становище от фонда и са платили сами консуматива. Не всички деца са за лечение в чужбина, част от тях кандидатстват за финансиране за импланти или редки лекарства. Факт е, че молбите се трупат от края на март, но основната част са от май досега, като в този период почти няма придвижени досиета. Не е ясно и каква част са вече пратени на лекари, които да кажат трябва ли да се лекуват в чужбина, или да получат финансиране за медицински изделия, и каква част изобщо не са задвижени, т.е. досиетата отлежават във фонда.

От края на март, когато са регистрирани първите все още чакащи кандидати за лечение, досега одобрение са получили едва 56 деца. За същия период на миналата година броят им е над 2 пъти повече. Допреди скандалите във фонда Общественият съвет заседаваше 2 пъти месечно и нямаше оплаквания от родители за забавяне и мотаене.

В деня след арестите на работещите във фонда лично премиерът Бойко Борисов обеща, че структурата ще заработи отново. „Искам да гарантирам спокойствие на тези деца, тъй като парите са осигурени“, обяви тогава Борисов. На практика обаче според регистъра на фонда част от децата, чиито случаи бяха забавени за разглеждане заради промените във фонда, още чакат. Самият фонд пък съществува още от времето на кабинета „Сакскобургготски“, но заработи плавно и без скандали едва когато Борисов стана премиер за първи път, и дори обяви, че ако трябва, ще тегли личен заем, за да няма просещи помощ и дарения по медиите родители. Здравният министър Петър Москов също постоянно твърди, че фондът работи отлично, даже по-добре отпреди, и няма нито едно дете, чиято документация да не е придвижена в срок.

Междувременно днес правителството избра нов председател на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца“. Теодора Иванова заема мястото на Ева Жечева, която бе освободена наскоро като председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Теодора Иванова има юридическо образование. Работи в Държавната агенция за закрила на детето от 2001 г. като последователно заема различни длъжности като ръководител на Инспекторат и главен директор на Главна дирекция „Контрол по правата на детето“. Към настоящия момент е главен секретар на агенцията.

Общественият съвет е консултативен орган към директора на ЦФЛД, който го подпомага при взимането на решения за организационно и финансово подпомагане на лечението на деца и гарантира публичност на действията на фонда.

 

СПОДЕЛИ