68:0 за заболяванията срещу хомеопатията

Ефектът от "природните" хапчета е все едно да пием обикновено плацебо

Ефектът на хомеопатичните лекарства е нулев при 68 заболявания и той не се различава от приема на обикновено плацебо, установиха австралийски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“.

Проучването на Националния съвет за здравни и медицински изследвания констатирало, че лечението с безкрайно разредените субстанции не води до никакви подобрения при повечето болести, сред които астмата, артрита, разстройствата на съня, грипа, настинката, екземата, маларията, холерата, хероиновото пристрастяване и др.

Според австралийските медици хомеопатията е задънена улица и не подобрява здравословното състояние на пациентите повече от плацебото – субстанция, която няма ефект върху заболяването. Те предупреждават своите колеги да оттеглят подкрепата си за хомеопатичните средства поради доказаната им научна безполезност. Лекарите задължително трябва да информират своите пациенти за тяхната неефективност.

Хомеопатията е алтернативна медицина, основана на принципа „клин клин избива“. Според нея субстанция, която причинява известни симптоми, може да помогне за премахването им, ако тя бъде приложена в минимални дози и бъде разредена с вода.

Професорът имунолог Джон Дуайър, участвал в изследването, призова правителствата да спрат легитимирането на хомеопатията. Според него подобни лечения трябва да бъдат премахнати веднъж завинаги. Дуайър твърди, че не е етично съзнателно да се изписва на пациентите лекарство, ефективно не повече от плацебо.

Според специалиста най-голямата опасност, свързана с хомеопатията, е тя да се използва за ваксинация. „Като имунолог за мен най-големият проблем е разпространеното схващане, че хомеопатичните ваксинации са безобидни и са толкова добри, колкото и класическите такива. Хората, които вярват в това, със сигурност не предпазват себе си и децата си“, казва Дуайър, цитиран от „Гардиън“. „Хомеопатични ваксинации са предлагани срещу ХИВ, малария и т.н., но нито една от тях не е ефективна“, продължава експертът.

„Хомеопатията не е наука и не е базирана върху наука. В много от случаите хомеопатията може да бъде опасна и да поставя на риск човешки живот. Ваксинацията е класически пример за това“, казва Ричард Чунг, президент на австралийската медицинска асоциация.

СПОДЕЛИ