Онкоболните у нас живеят най-малко

Едва 29 % от мъжете с рак успяват да дочакат 5-тата година след поставянето на диагнозата

1369
операция

България е начело сред държавите, в които онкоболните живеят най-малко, сочи проучване на Европейската мрежа на раковите регистри. Данните бяха оповестени на Международния ден на победилите рака, който отбелязваме на 6 юни.

Последни по показателя преживяемост при онкологичните заболявания редом с нас са още Естония, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

Изследването е проведено сред над 9 млн. онкоболни в 29 държави. У нас едва 29% от мъжете с рак успяват да живеят 5 г. с болестта. При българките данните са малко по-оптимистични. Всяка втора онкоболна пациентка живее поне 5 г. след диагностицирането й.

Според изследването, едва 60% от децата до 14-годишна възраст у нас, при които е открито раково заболяване, успяват да навършат пълнолетие. За сравнение – връстниците им в Западна Европа в 80 на сто от случаите успяват да навършат пълнолетие въпреки заболяването.

Близо 20 млн. души са онкоболните по света, като прогнозата е техният брой да нарасне до 30 млн. до 2020 г. Очаква се ръст и на броя на починалите от рак от 6 млн. на 10 млн. души през следващите 20 години.

СПОДЕЛИ