Хапче с миниатюрна камера ще снима корема ни

Капсулата се изхвърля по естествен път от организма, алтернатива е на гастро и колоноскопиите, които се правят с упойка

камъни в жлъчката

Уникален метод за изследване на тънките черва, както и на дебелото черво, въвежда Клиника по гастроентерология към Военномедицинска академия, ръководена от професор Крум Кацаров.

Диагностицирането се извършва чрез заснемане на 2 до 6 изображения в секунда от видео капсула с размери 11 mm x 26 mm, тежаща по-малко от 4 грама. След приключване на изследването капсулата се изхвърля от организма по естествен път.

PillCam SB e най-широко използваната и много добре толерирана от пациентите система за капсулна ендоскопия. Тя осигурява прецизно и безболезнено изследване на тънките черва. Тази процедура е единствен метод и стандарт за откриване на лезии, оценка и проследяване на уврежданията на тънките черва, за откриване на източници на неизяснено кървене от стомашно-чревния тракт и много други заболявания. PillCam SB има повече от 2 милиона употреби при пациенти в целия свят и повече от 1900 клинични проучвания.

PillCam Colon е минимално извазивен инструмент за директна визуализация на дебелото черво. Изследването допълва колоноскопията, може да се използва като нейна алтернатива в редица случаи, както и при пациенти, които имат по-висок риск от усложнения от колоноскопия, включително пациенти с кървене, с риск от упойка, предишна непълна колоноскопия или при пациенти с възпалителни заболявания на червата.

Стойността на изследването ще се покрива от здравната каса, а капсулата ще се закупува от пациента. Предимствата на уникалното изследване са, че представлява проста, сигурна и неинвазивна процедура, която не изисква анестезия или седация. Не се прилага йонизиращо лъчение, не изисква хоспитализация, пациентът може да извършва обичайните си дейности по време на изследването.

СПОДЕЛИ