Проф. Милан Миланов: Господ е създал тютюна

Няма достоверна статистика, че пушачите боледуват повече

Проф. Милан Миланов
Проф. Милан Миланов

-Проф. Миланов, през изминалата седмица отново избухна спор дали да падне забраната за пушене на закрито, или да стане още по-строга. Това ли е най-големият проблем на здравеопазването ни?

– Да, защото медицината се е превърнала в една брокерско-знахарска територия. В България няма истински производители и потребители, но има истински брокери. А в сферата на науката медицина начело стоят знахарите. Те ни плашат всяка вечер по телевизията, че ще ни разлюлее земетресение, че е вредно да се яде хляб, че е полезно да живеем в пещера и прочее. И характерно за тази територия е смяната на обекта на разговор. Страшно смешно е от устата на един лекар да се чуват думи в защита на тютюнопушенето, защото то е вредно. Това е ясно и обсъждането на този въпрос е тотално безсмислено. Разбира се, като изключим хиперактивните лели и млади чичковци, които много искат да живеят здравословно.

-Правилният въпрос не е ли къде да пушим, а не дали да го правим?

– Много точно. Нека да спорим за това къде може да се пуши. Аз не съм виждал човек да пуши в църква, в опера, в театъра. За някои хора без работа преследването на тютюнопушенето се превръща в занаят, от който добре се печели. И чувам глупости от сорта, че не можели да си заведат детето на бар, защото там имало димна завеса. Ама ти какво правиш в бара с детето си? Що не го заведеш на църква, там твърдо не се пуши.

В света няма истинска статистика, която да доказва, че пушачите боледуват повече от непушачите. Да, на върха на цигарата има една много жестока топлина около 600-700 градуса, която може да предизвика увреда на горните дихателни пътища, но не и на белия дроб. И лягането на това да плашим хората как ще умрат от рак на белия дроб показва само слабост. И се надявам колегите пулмолози да не скочат срещу мен, защото ние с тях сме лекари, а медицината е наука на доказателствата, а не на знахарството.

Преситих се от знахари, които ежедневно се появяват по телевизията, включително и в реклами, и ми обясняват колко е добър даден медикамент или продукт. Но това противоречи на лекарската етика и се наказва от нашия кодекс. Медицината не може да бъде рекламирана, нито разяснявана, нито оценявана от брокери.

-В електронния регистър на инвазивните кардиолози статистиката показва, че от получилите инфаркт 70% са непушачи. Защо тогава ни плашат?

– Да, знам тази статистика. Но като лекар никога не бих я използвал, за да докажа, че пушачите правят по-малко инфаркти. Но много хора злоупотребяват със страховете на хората. А най-големите защитници на ресторантите без дим са тези, които мразят себе си. Те искат да ме виждат мен вън на студа, на снега, на дъжда да стоя, да мръзна и те да се кефят на моето нещастие.

-В действителност колко са вредни цигарите?

– Е, голяма глупост ще е да кажа, че не са. Но хайде да се замислим от какво се правят цигарите. От тютюн, а той е измислен от Господа. А той не би си позволил да направи нещо вредно за човека. Ами в патладжаните има три пъти повече никотин, отколкото в цигарите. Никотинът е един от най-добрите невротрансмисери, тоест отговаря за провеждането на нервните импулси. И ние си го произвеждаме сами, поемайки го от всички неща, в които го има. Като зеленчуците, например. Някой преди много години е разбрал, че като хапне малко повече от тютюна, се чувства по-добре. Да не говорим за икономическата страна на въпроса. Защото, вървейки по улиците, виждам празните заведения, а отвън на пет стола – 100 човека. Кому е нужно това? Пък сега искат и там да не може да пушим. Аз не съм идиот, ако някой ми каже, че не му е приятно да пуша, докато съм с него на една маса, аз няма да запаля. Но да ми забраняват и да ме гонят, защо? Техният принцип е да мразят. И сега не просто искат да сме навън, ами да ни оградят с бетонни стени, да не ни виждат дори. В същото време лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Лютви Местан пиха кафе в затворено помещение, а на масата им имаше пепелник.

-Нещо ви подразни в тази среща ли?

– Не, казвам че на масата им имаше пепелник, а е забранено. Първо ме дразни, че ако аз седна да пия кафе, няма да ми донесат пепелник. Но на тяхната маса има. Значи за едни може, а за други не. Ето затова обичам да съм началник. Да ми слягат пепелник, като седна на масата. Защото Господ Бог и мама и тате са ме направили, за да чувствам удоволствията. Моля политиците да защитят моите права, така както защитават и тези на непушачите.

С брат ми и с един наш съученик имаме обичай. Всяка събота сутрин пием кафе в махалата. Когато забраниха пушенето, се махнахме оттам. Преместихме се на бул. „Витоша“ в центъра на София в едно заведение със заградено пространство, където можем да пием хубаво кафе и да си запалим цигара. Сега се появява някаква леля, която ми казва, че и там не може, трябва да е отворено, за да може снегът и дъждът да ме накарат да откажа цигарите. Това е все едно да съм на 20 години и дъждът, снегът и виелицата да ме откажат да отида на среща с едно хубаво гадже. Е, няма как да стане.

-Кои са по-толерантни – пушите или непушачите?

– Пушачите са по-добронамерени и те са по-добрата част от обществото. Защото преследваният винаги е по-добър от преследвача. И да се върна на темата за Бога – той никъде и никога не е казвал, че трябва да наказваш ближния си за това, че пуши. А на здравното министерство ще кажа да се пазят от борбата с тютюнопушенето, защото, който се е хванал с тая работа, е паднал от поста.

-Работата на здравното министерство е да контролира системата.

– Не. Поантата на здравната система не може да е контролът. Трябва да бъде развитие. В момента контрольорите станаха повече от лекарите, а управниците на системата от сутрин до вечер повтарят една и съща дума – контрол, контрол, контрол. На всичкото отгоре проверяващите твърде отдавна са излезли от истинската медицина, че повече приличат на знахари. И контролът трябва да е не върху тези, които всеки ден спасяват животи, а върху брокерите. Не върху производителя на лекарства, а върху брокера между него и този, който ги пие. Освен това не се ли научихме, че борбата с корупцията само я улеснява. И типичен пример за това е забраната за пушене. Защото в момента не се пуши само там, където собственикът не си е платил на контрольорите, пардон брокерите.

-Имаше идея пушачите да плащат по-високи здравни вноски. Трябва ли това да се случи?

– Пълни глупости. Абсолютно категорично съм против това. Защото, пак повтарям, няма достоверна статистика, че пушачите боледуват повече. Дори съм против изобщо да се пипат здравните вноски на когото и да било. Единственият изход за България, не само за здравеопазването, е увеличаването на доходите. Но не с 20 лева да вдигаме минималната заплата, а доходите ни рязко да скочат, в пъти. И тогава няма нужда да пипат здравната вноска, защото колкото по-голяма заплата получавам, толкова повече пари от нея ще влизат в касата. А и вече имаме лош опит от вдигането на здравната вноска от 6 на 8% и изчезването на тези пари, докато финансов министър беше Симеон Дянков. 1,4 млрд. лева потънаха в бюджета и отидоха за магистрали, подслушвания и Бог знае още какво. За мен правителство, което каже, че ще вдигне доходите и каже как ще го направи, е най-великото правителство на България.

СПОДЕЛИ