Десислава Атанасова – невинна, но безпомощна

Здравният министър скочи срещу системата, за която отговаря

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова

Няколко месеца след като навърши 33 години на 21 март т. г., юристката Десислава Атанасова стана четвъртият министър на здравеопазването в това правителство. Едно от първите й действия бе охотно да приеме представянето й като „тежката артилерия на ГЕРБ“, което оттогава, та до днес влече след себе си предимно ирония, например от типа не ми било тежка артилерия, най ми било черешово топче.

Последваха несръчни опити за популяризиране на новото управленско лице. Първите „човешки“ интервюта, тип лексикон за четвъртокласнички, ни запознаха с любимото й ястие (миш-маш), напитка (лимонада, цитронада или нещо от сорта), филм (разбира се, „Доктор Хаус“ и ооо – „Столичани в повече“), детска мечта (космонавт) и пр. Тези битовизми подтикнаха критиците към евтини аналогии между житейските пристрастия на един нов министър и неговата управленска деятелност. Но макар и повърхностно, изкушението да оприличиш на миш-маш неколкомесечните управленски заявки и резултати на родената в Дулово „столичанка в повече“ е неустоимо. А и много често несбъднатата космонавтка изглежда в състояние на безтегловност, що се отнася до институционна подкрепа за идеите й. Ето и защо.

Най-прясна е темата за по-нисък ДДС на лекарствата

Премиер, министър на финансите и негов заместник един през друг казаха, че тая няма да я бъде. „Има шанс да бъде намалено ДДС-то за лекарствата. Ще продължа да настоявам да има диференцирана ставка, защото това е жизнено важно за всички, които имат нужда от лекарствени продукти“, каза Атанасова. „Финансовото министерство няма да допусне диференциране на ДДС, въпреки че всяка година преди бюджетната процедура се появяват такива идеи“, бяха думите на Дянков.

Десислава Атанасова обаче не миряса: „Аз ще продължа да настоявам. Все още се подготвят разчетите за бюджетната 2013-а, все още Министерският съвет не е обсъждал бюджета за следващата година. Предстоят промени и в законите, включително в закона за ДДС.“ Логично е да се предположи, че един министър не би правил солови акции по толкова важна тема без предварителна санкция на своя началник. Ако пък това е начинът да се пробва обществената нагласа, цената е, че амбициозната министърка олеква. Което пак ни подсеща за безтегловността.

Правителството безцеремонно „отсвири“ колежката си Атанасова и по въпроса за потребителската такса за преглед при личен лекар по линия на здравната каса. Тя остана 2,90 лв. – непромена, както и таксата за ден престой в болница – 5,80 лева. Официално обявеното предложение на здравното министерство беше за намаление до 2,70 лв. И 5,40 лв. съответно. Без специални обяснения обаче кабинетът запази таксата, каквато е в момента. Неофициално се твърди, че това е по настояване на личните лекари, които винаги посрещат на нож посегателствата върху доходите си.

Неотдавна дори беше променен Законът за здравното осигуряване и размерът на таксата беше отвързан от минималната работна заплата. Преди това той беше 1% от нея. Целта беше таксата да се фиксира в постановление на МС, а не да скача автоматично при всеки скок на минималното възнаграждение. Кабинетът явно отново не зачете предложението на министър Десислава Атанасова.

Отпред вир, отзад – тръни

Тази шопска сентенция приляга за ситуацията с младата министърка, защото не само кабинетът, ами и парламентът не й прощава. Доскорошните й колеги не се съгласиха с идеята онзи, който не си е платил здравните вноски, да не може да прехвърля и продава имущество. На второ четене депутатите отхвърлиха идеята, първоначално залегнала в закона за здравното осигуряване.

Тук иронията е пълна, защото същата идея беше допаднала на душманина на Атанасова по въпроса за ДДС върху лекарствата Симеон Дянков. Текстът обаче не срещна подкрепа даже и в парламентарната здравна комисия, доскоро оглавявана от самата Атанасова. В свойствен стил от ГЕРБ не се изказаха по разпоредбата, но гласуваха срещу идеята. Заедно с опозицията. По много ясни причини – добрата цел да се увеличи събираемостта на здравните вноски очевидно не може да се гони в противоречие с конституцията и с европейските принципи. Такъв принцип е, че правото да разполагаш със собственото си имущество не може да се обвързва с друго право или задължение.

Истинска загадка е как в този случай министър и екип не събраха две и две. Още по-голямо недоумение беше събудила у всички една по-стара идея – неизрядните платци да им се вземат личните карти или шофьорските книжки. Все едно – и тя бе отхвърлена, нищо че зад нея стоеше похвалното старание да се укрепи здравноосигурителната система.

Министър Атанасова е доста старателна и в изпълнение на повелята обществото всекидневно, а ако може и ежечасно да бъде запознавано с усилията лекарствата да поевтинеят. Но обществото все така не е наясно колко точно цени са се повишили вследствие на сбъркана лекарствена политика, колко медикамента са поевтинели, има ли облагодетелствани компании и въобще коя фирма какъв дял от обществените средства получава. Загадка остава и какви щети са нанесени на бюджета за лекарства.

А и въпреки всички предприети законови промени отстъпките от цените на медикаментите ще продължат да зависят изцяло от добрата воля на фармацевтичните фирми. Защото те са длъжни да отидат на преговори със здравната каса, както гласи новата нормативна база, но дори да не предложат отстъпка, продуктът им пак ще бъде включен в Позитивния списък, който НЗОК покрива.

А медикаментите, които най-много поскъпнаха след прехвърлянето им от здравното министерство към НЗОК, си остават на същите високи цени. Или с 250-500% по-скъпи, отколкото когато са купувани на търг от министерството. Поскъпването е абсолютно законно и се дължи на това, че НЗОК плаща на цените в позитивния списък, които са много по-високи от постигнатите при търговете.

В същото време, без да представи достатъчно убедителни аргументи за ползите от тази промяна, Атанасова обяви, че това положение няма да се промени. За онкомедикаментите сега от НЗОК твърдят, че са постигнати отстъпки между 5 и 90%. Но отново става въпрос за отстъпки от цените в позитивния списък и по никакъв начин не става ясно по-високи или по-ниски са тези цени спрямо търговете на болниците и спрямо търговете в здравното министерство.

В първите дни на мандата си здравната министърка произведе набързо три новини: „Пада таксата за избор на екип“, „Пада лимитът за лечение на болни деца в чужбина“, „Пада таксата за придружител в болница“. Таксите за избор на екип и придружител обаче са си живи и здрави, докато таванът от 180 000 лева за лечение на болни деца в чужбина наистина падна и можем да му сложим

печат „Изпълнено!“

Но с особено мнение, защото Фондът за лечение на деца „замина“, тоест парите в него свършиха, което доведе до нов непродуктивен дебат с финансовия министър за попълването му с 5 милиона лева.

Също Дянков отказа пари и за повишаването на заплатите в спешната помощ, но Атанасова все пак успя да прокара това свое обещание. Обаче осигуреното 18-процентно увеличение ще е за сметка на капиталовите разходи. „В превод“ това означава по-малко нова техника и оборудване в болниците.

„Смятам да не използвам думата реформа в речника си. Ще се опитам да намеря баланса между интересите на пациентите и лекарите“, бе един от първите анонси на Десислава Атанасова. И добави: „Аз съм от ГЕРБ и съм част от партийната структура още от първия ден, участвала съм във всички избори, била съм сред хората, знам техните проблеми. Един от основните е здравеопазването. Ще бъде нескромно да кажа, че ще успея, но имам амбицията да успея. Оценката ще дойде по-късно.“

Посланието не е глупаво, ако идеята е реформите да се правят ефективно, без много шум и без лепкавото впечатление за кампанийност. Само че амбициозната Атанасова изобщо не устоя на изкушенията на „дърводелския“ пиар. Видяхме я да ходи с угрижена физиономия на свиждане с пациент, лично да разпорежда лечението му, да се ужасява и изненадва от условията в дом за медико-социални грижи, сякаш нямаше да ги знаем, ако тя не ни ги покаже. В този контекст са и внезапните проверки и хайки – като в „Пирогов“, като че ли проблемите са само там, а не са дефекти на системата.

Здравният министър не може и преди всичко не трябва нито да придружава всеки пациент до болницата, за да е сигурна, че ще го приемат, без да го размотават, нито да посочи с пръст „Пирогов“ за злоупотреби. Физически не би могла и да проследи лечението на всеки българин, нито да го доплати, ако пиарът го налага.

Здравният министър може и преди всичко трябва да работи за създаването на механизма, който ще гарантира ефективно лечение на всеки пациент, за система, която няма да принуждава болниците да си покриват дефицитите с нелегални и полулегални практики. Вместо това и министър Атанасова, както и предшествениците й, смело и всеотдайно оглави негодуванието срещу системата, ръководена от самата нея.

Опитите й да пипне тук и там в сектора изглеждат хаотични и по правило обречени на бурно негодувание или мълчаливо пренебрегване от различни среди. Ще бъде несправедливо да се стовари върху крехките рамене на министър Атанасова цялото недоволство от очевидните засечки в здравната система. И Херкулес да беше, а не юристка от Русенско, затлачените с години авгиеви обори на тази система очевидно не могат да се изринат за 5 месеца. Но трябва да й се признае, че и за това кратко време успя да дообърка, с извинение, миш-маша.

СПОДЕЛИ