Спира отчитането на COVID случаите

От 1 юли заразените ще се отчитат на седмична база от МЗ и НЦЗПБ

120
COVID-19

Държавата прекратява отчитането на COVID случаите. От 1 юли спират работа Националната система за борба с COVID-19 и Единния информационен портал – coronavirus.bg. Промяната е разпоредена от Министерството на здравеопазването.

Остава възможността установената коронавирусна инфекция да бъде записана в пациентското досие. Освен това информация за регистрираните в страната случаи на COVID-19 ще се публикува на седмична база. Тя ще е налична в справките за епидемичната обстановка на МЗ и Националния център по заразни и паразитни болести.

Докладването на случаите на COVID-19 ще се извършва по рутинния ред на Наредба № 21 за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести, приложим за докладването на още 66 заразни болести в страната.

От здравното ведомство уточняват, че на 5 май 2023 г. Световната здравна организация (СЗО) е прекратила обявената спешност за общественото здраве по отношение на коронавируса. У нас пък поетапно отпаднаха изискването за сертификати за имунизация, както и за задължителна изолация и карантина.

Припомняме, Единният информационен портал беше създаден през април 2020 г. В него освен регистрираните случаи на заразени с коронавирусна инфекция се отчитат направените тестове, приетите за болнично лечение пациенти, починалите за денонощието и ваксинираните срещу вируса. Порталът съдържа и богат архив от здравна и общественополезна информация, модул за въпроси на гражданите и други.

СПОДЕЛИ