Само 4 нови антибиотика с потенциал да убиват резистнентни патогени

Спешно са необходими иновативни антимикробни лекарства, зове СЗО

173
антибиотици

Има належаща нужда от иновативни антибиотици, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица.

Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности обръщат подходящо внимание на инфекциите, които са причинени от резистентни микроорганизми, определени като най-опасни за човешкото здраве. Такъв документ беше публикуван за първи път през 2017 г.

Антимикробната резистентност настъпва, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите не се повлияват от лекарства. Най-често тя е резултат от неправилното или прекомерното използване на антибиотици и други антимикробни средства.

От СЗО подчертават, че прекалено малко подобни лекарства са в процес на разработка, а освен това няма достатъчно иновации. От общо 32 антибиотика, които биват проучвани за борба с бактериалните приоритетни патогени в списъка на организацията, само 12 могат да бъдат отчетени като иновативни. В същото време само 4 от тези 12 антибиотика са активни срещу поне един от т.нар. патогени от критична важност.

Междувременно от СЗО обявиха също, че за жените има по-голяма вероятност да развият инфекции, които не се повлияват oт лечение с традиционни лекарства, в сравнение с мъжете. Това сочи глобален преглед по темата на организацията, който установява, че 70 % от страните не отчитат различията в пола в своите национални планове за борбата с антимикробната резистентност. Очаква се през юли СЗО да оповести своя първи доклад, в който да призове, че разликите между половете при лечение и търсене на лекарска помощ трябва да бъдат признати от държавите.

СПОДЕЛИ