Само 8 лекари в 50-тото НС

Половината от тях са от ГЕРБ-СДС, провал за здравните остриета на ПП-ДБ

222
лекари

Само 8 лекари ще се закълнат като депутати в новото 50-то Народно събрание. Половината от тях са от ГЕРБ-СДС – проф. Костадин Ангелов, доц. Лъчезар Иванов, д-р Красимир Събев и д-р Иван Червенков. И четиримата са народни представители в настоящия парламент, като председателят на здравната комисия проф. Ангелов е получил на изборите 1767 преференции, макар да беше водач на листата на ГЕРБ във Велико Търново.

От ДПС медиците ще се представляват от съпредседателя на партията доц. Джевдет Чакъров. Макар да не е лекар, в парламента място намира кинезитерапевтът Юсеин Вейселов.

Едва двама са докторите сред депутатите на „Продължаваме промяната“/“Демократична България“. Това са д-р Александър Симидчиев и д-р Ивайло Митковски. Провалиха се обаче здравните им остриета доц. Антон Тонев, който беше съветник на бившия здравен министър проф. Христо Хинков, но на втори поредни избори не успява да влезе в НС, доц. Васил Пандов, който без да е лекар имаше амбиции да влияе върху важните решения в сектора и д-р Петър Грибнев, чиито едва 503 преференции не стигнаха да намери място в новия парламент, въпреки че от позицията си на съветник на бившия премиер акад. Николай Денков, а преди това и на зам.-здравен министър, апетитът му за НС беше сериозен. Педиатърката д-р Таня Андреева също за пореден път се размина с депутатските банки, но според неин сигнал до ЦИК е била ощетена и не са отчетени 114 лични гласа за нея от машинния вот. ЦИК обаче не уважи желанието на д-р Андреева да преброи повторно преференциите за нея и така тя остава извън 50-тото НС. В него не влиза и още един здравен експерт на ПП-ДБ – Росица Пандова.

За народни представители отново са избрани и урологът доц. Силви Кирилов и проф. Андрей Чорбанов от ИТН, но припомняме последният няма диплома за лекар. БСП и „Величие“ нямат медици сред бъдещите депутати.

Така сметката показва, че дори в бъдещата парламентарна здравна комисия лекарите ще са малцинство при взимането на най-важните решения в сектора.

СПОДЕЛИ