В „Майчин дом“ спасиха родилка с дефицит на кръвни клетки

30-годишната пациентка е била докарана по спешност от Плевен в София

153

Лекарите от „Майчин дом“ спасиха родилка с тежък, хроничен дефицит на кръвни клетки, съобщиха от най-голямата АГ-болница у нас. 30-годишната жена от Угърчин е била транспортирана по спешност от университетската болница в Плевен до София. Тя е била в изключително тежко състояние, с хронично заболяване панцитопения, при което има намалено производство на всички кръвни клетки – еритроцити, левкоцити и тромбоцити и с невъзможност за кръвосъсирване.

Заболяването е диагностицирано през 2012 г. и е било причина за един спонтанен аборт и няколко поредни абразии поради кървене и влошаване на състоянието на бременната.

В момента на постъпване в Майчин дом пациентката е била с контракции и с начално разкритие. „Веднага направихме консултация с хематолог. Тромбоцитите (чиято функция е кръвосъсирването) ѝ бяха с критично ниво 40 при препоръчително поне 80. При нея кръвните клетки са с много кратък живот, дори след вливането на кръвните продукти, в рамките на 10-12 ч. организмът отново ги унищожава. А ние не можем да вливаме непрекъснато. Все пак успяхме да вдигнем тромбоцитите до някакво ниво и да ги задържим. И тъй като раждането беше вече в ход и поради седалищно предлежание (положение, при което бебето е позиционирано с краката към родилния канал), трябваше да бъдем максимално бързи в изваждането на бебето, разказа д-р Любомир Джеров, извършил секциото. Той обясни, че гестационният период – 34 г.с. и извършената профилактика на белите дробове на бебето с кортикостероиди, са помогнали за благополучното раждане.

Новороденото е с тегло 2 кг и за него се грижат в Клиниката по неонатология.  Родилката все още е под лекарско наблюдение. Майката и бебето обаче са извън опасност, добавиха от болницата.

 

СПОДЕЛИ