Д-р Валентин Димитров е новият стар шеф на „Пирогов“

Постовете си запазват също директорите на ИСУЛ и "Св. Георги"-Пловдив, НКБ има нов управител, а в бордовете влизат хора на проф. Христо Хинков

208
Д-р Валентин Димитров, директор на "Пирогов"

Досегашният директор на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров остава начело на спешния институт за още 3 години. Това става ясно от окончателните резултати от конкурса, обявен от здравното министерство. Д-р Димитров беше и единственият допуснат кандидат до последния трети кръг – събеседване. За представител на държавата в Съвета на директорите на болницата пък е избрана Живка Савова.

Припомняме, бившият здравен министър проф. Христо Хинков опита да уволни д-р Димитров, но той остана на поста си, а в първите дни от мандата си като служебен министър д-р Галя Кондева отмени заповедта за отстраняването му, след което обяви и конкурс за нов директор.

Докато течеше конкурсът излязоха и всички проверки по обвиненията от страна на ексминистър Хинков за злоупотреби в „Пирогов“ и те показаха, че такива няма. А общественият натиск от страна на Фондация „Даная“ за отстраняването на д-р Димитров така и не успя.

По данни на новия стар директор на спешния институт за първо тримесечие на 2024 г. „Пирогов“ е на печалба от 2,7 млн. лева, като междувременно са увеличени заплатите на лекарите със 7% и с 13% на медицинските сестри.

Постовете си запазват още и директорите на „Св. Георги“ в Пловдив и на ИСУЛ. Най-голямото лечебно заведение у нас ще продължи да се управлява в следващите 3 години от проф. Карен Джамбазов, който бе и единствен кандидат за поста. В ръководството на лечебното заведение като представител на държавата остава и проф. Ангел Учиков.

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ конкурсът спечели настоящият директор Любомир Пенев, който също беше единственият кандидат. Представител на държавата в Съвета на директорите остава проф. Йорданка Узунова, а за независим член на борда на първо място е класиран д-р Красимир Николов, който беше началник на кабинета на бившия здравен министър проф. Христо Хинков.

Националната кардиологична болница (НКБ) пък ще има нов шеф – д-р Красимир Джинсов, който победи в надпреварата за поста настоящия директор Росен Петков и д-р Марияна Стефанова. За независим член на ръководството е избран проф. Димитър Масларов, а за представител на държавата още един човек на проф. Хинков – д-р Лучия Добрева, която ръководи отдел „Медицински дейности“ в МЗ.

 

 

СПОДЕЛИ