София „преписва“ от Бургас как се строи детска болница

Напредъкът по изграждане на общинското детско лечебно заведение е значителен и екипът в МЗ ще почерпи идеи, заяви зам.-здравният министър Добромира Карева при срещата си с кмета Димитър Николов

184
Бургас
Шефът на здравната инвестиционна компания за Националната детска болница д-р Влатко Глигоров и зам.-здравният министър Добромира Карева се срещнаха с кмета на Бургас Димитър Николов

София опита да „препише“ ценен опит от Бургас как се строи детска болница, като за целта д-р Влатко Глигоров, изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница “ и зам.-здравният министър Добромира Карева се срещнаха с кмета Димитър Николов. Припомняме, Бургас изпревари столицата в изграждането на специализирано детско лечебно заведение, като се очаква още в средата на следващата година строителството на „Света Анастасия“ да приключи, докато това на Националната детска болница в Горна баня едва ли ще е започнало дори.

„Обмяната на опит между екипите за изграждане на Националната детска болница в София и тази в Бургас е ценен ресурс за двете институции. Сътрудничеството в процеса на реализация на двата проекта ще ни помогне заедно да стигнем до крайната цел – по-добро здравеопазване за децата на България“, заяви д-р Влатко Глигоров. Той и зам.-министър Карева направиха обход на строителната площадка на бъдещата педиатрична болница „Света Анастасия“ в морския град.

„Напредъкът на дейностите по изграждане на общинското детско лечебно заведение е значителен и екипът в МЗ, който ръководи процесите по подготовка на Националната детска болница ще почерпи идеи за организацията и изпълнението на всички етапи, които вече са изпълнени в Бургас“, подчерта Карева. По думите й в София също има видим и значителен напредък по втория етап от изграждане на детската болница.

Кметът на Бургас Димитър Николов представи начина на ситуиране и административно обезпечаване на координационното звено и структурата за управление на проекта за болница „Света Анастасия“. Той показа и дигитален модел на цялостния проект, който многократно улеснява работата по планиране и строителство, както и последващо му остойностяване.

„Създаването на двете здравни заведения се консултира от Европейската инвестиционна банка, чрез избрания от нея консултант – консорциумът IDOM – мултинационална корпорация, която предоставя консултантски, инженерни и архитектурни услуги в международен план“, уточни Николов. Той сподели още, че се очаква строителството в Бургас да приключи до една година.

Пред Скенер.нюз кметът подчерта, че за Бургас е изключително важно да се създаде максимално бързо Националната болница. „Защото ние създаваме регионална болница, която трябва да отговори на потребностите на региона, включително и през лятото. Но Националната болница трябва да решава най-сложните случаи, да лекува в специалности, които ние не сме предвидили. Истински работещият модел на грижа за децата трябва да включва мрежа от регионални болници, като нашата и една Национална. Само така ще помагаме на децата и по-малко от тях ще търсят помощ в чужбина“, обясни Димитър Николов.

Д-р Глигоров и зам.-министър Карева обсъдиха процесите на управление на „Св. Анастасия“, обезпечаването с кадри както на детската болница и на цялото здравеопазване в Бургас с шефа на местното РЗИ д-р Георги Паздеров, с проф. Христо Бозов, ректор на университета „Проф. д-р Асен Златаров“ и доц. Соня Ненчева, директор на медицинския колеж в морския град.

СПОДЕЛИ