С последно поколение хроматограф се сдоби „Александровска“

Апаратът ще е в помощ на съдебните медици, срещу заплащане обаче и частни лица могат да си направят изследване за упойващи, наркотични, отровни и токсични вещества или за лекарства

109
хроматограф
Снимка: УМБАЛ "Александровска"

Последно поколение хроматограф е най-новата придобивка в клиниката по съдебна медицина на УМБАЛ „Александровска“, съобщиха от лечебното заведение.

„Така реализираме дейност на най-високо международно равнище и се превръщаме в най-модерната клиника и катедра на Балканите“, заяви доц. Александър Александров, началник на Клиниката по съдебна медицина и деонтология в УМБАЛ „Александровска“ и ръководител на едноименната катедра към Медицински университет в София.

Системата Thermo Scientific Orbitrap Exploris осигурява масспектрален анализ с ултрависока разделителна способност при идентифициране на аналити (вещества) в сложни матрици като кръв, плазма, урина и др. „Ултрамодерният апарат използва обширна спектрална библиотека с точна маса (HRAM) с висока разделителна способност, която е разширена до над 32 000 съединения“, обясни химикът Христо Манов. По думите му това позволява бърза идентификация на проби с изключителна точност и разширява значително обхвата от изследвани вещества в химикотоксикологичната лаборатория, като в портфолиото ще се включат редица медикаменти, дизайнерски дроги и други.

Манов уточни, че апаратът се използва с постановление от полицията, но е достъпен и за частни лица, които искат да си направят изследване за упойващи, наркотични, отровни и токсични вещества или за лекарствени средства. Услугата обаче е платена по утвърдения ценоразпис на болницата.

СПОДЕЛИ