ДАНС погна Обществения съвет за детската болница

Сигналът е от "Търговска лига", като инвеститорът обжалва в съда и отмененото от правителството разрешително за "Мама и аз"

167
ДАНС

Без да е много ясно каква връзка има с националната сигурност на страната ДАНС привиква за обяснения членове на Обществения съвет за изграждането на Националната детска болница, алармираха адвокат Мария Шаркова и Надежда Цекулова от ОС, в който освен представители на граждански организации влизат и водещи медицински специалисти в областта на педиатрията.

Разследването на ДАНС е по сигнал на инвеститора „Търговска лига“. Жалбата е заради приетото и веднага след това отменено разрешение за строеж частна многопрофилна болница на „Мама и Аз“ в близост до летище София. 

Жалби били подадени срещу всички членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, включително и срещу онези от тях, които нямат публични изяви по казуса с „Мама и аз“, като вероятно целта е тяхното сплашване и въздържане от по-нататъшни изяви. От ОС недоумяват как интересите на частен субект се оказват въпрос на национална сигурност.

„Човек и добре да живее, един ден му звънят от ДАНС“, написа адв. Шаркова в личния си профил във Фейсбук. По думите й се оказва, че интересите на частен субект са въпрос на национална сигурност. „Вероятно в Северна Корея изказването на професионално мнение по даден въпрос от обществен интерес е проблем на националната сигурност. В една все още демократична държава обаче да пускаш сигнали срещу лекари, юристи, психолози, които доброволно и безвъзмездно защитават важна кауза като упражняват правото си свободно слово, е огромен срам“, смята адвокатът по медицинско право.

„По мое мнение интересите на „Търговска лига“ не са част от националната сигурност. Ще го споделя и на ДАНС“, коментира от Фейсбук страницата си и Надежда Цекулова. По думите й това е сплашване.

Припомняме, сигнал до ДАНС и прокуратурата по казуса с „Мама и Аз“ внесе и служебният премиер Димитър Главчев. Сигналът му до ДАНС обаче касае действията на агенция „Медицински надзор“, Министерството на здравеопазването и НЗОК по процедурата за издаване на разрешително на частната болница. А прокуратурата следва да установи има ли данни за извършено престъпление.

Същевременно „Търговска лига“ обжалва пред Върховния административен съд решението на служебното правителство от 1 май тази година, с което беше отменено предходното – за даване на разрешително за „Мама и Аз“. Първото заседание по делото е насрочено за 27 януари 2025 г.

СПОДЕЛИ