Купуват лебедка и кувьоз за въздушната линейка

Дооборудването на медицинския хеликоптер ще струва 1 млн. лева, с него той вече ще се ползва и за планинско спасяване

122
лебедка
Снимка: МС

Служебният кабинет ще купи лебедка и кувьоз за първата ни въздушна линейка. Дооборудването ще струва 1 млн. лв. и с него медицинският хеликоптер ще бъде пригоден за планинско спасяване, без да е необходимо кацане. Машината ще бъде снабдена с кувьоз за новородени и с апаратура, осигуряваща кислородотерапия от  хеликоптера до линейката. Това обяви министър-председателят Димитър Главчев при посещението си на авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на летище София. На място бяха също министрите на здравеопазването и на транспорта и съобщенията д-р Галя Кондева и Георги Гвоздейков.

Гвоздейков обясни, че от края на месец май е разширен обхватът на мисиите по спешна медицинска помощ по въздух. „От 25 май вече мисиите „ХЕМС“ включват и планинско спасяване. Хеликоптерът има възможност за монтиране на лебедка и ще предприемем действия по закупуването ѝ и сертифицирането на авиационния оператор за такива мисии“, добави министърът. По думите му вторият хеликоптер се очаква да бъде доставен в България през есента.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев изрази благодарност към служебния кабинет за разбирането и направеното, за да се облекчи дейността на спасителите. „Надявам се тази тенденция да продължи, защото нуждите са много“, посочи Нешев. По думите му хеликоптерът и в момента може да оказва помощ в планината, но при определени условия, едното от които е да има къде да кацне. “Често обаче случаите са на такова място, че се налага бързо и спешно евакуиране на пострадал и това може да стане единствено с лебедка“, обясни Нешев. Той напомни, че Планинската спасителна служба разполага с достатъчен брой планински спасители, над 530 доброволци в цялата страна, всички подготвени безупречно.

Премиерът Главчев призна, че случващото се сега е плод на усилията на държавата и на всички служебни и редовни правителства през последните 5 години. Припомняме, въздушната ни линейка вече изпълни две последователни мисии и докара пациентки от Шумен и Сандански в столични болници.

СПОДЕЛИ