Д-р Асен Меджидиев е новият стар шеф на лекарите в София

Това е втори мандат за бившия служебен здравен министър, негови заместници ще са д-р Видков и д-р Брънзалов

154
Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК

Очаквано д-р Асен Меджидиев бе избран за шеф на лекарите в София. Отчетно-изборното събрание се проведе днес в НДК, а д-р Меджидиев получи доверието на 343-ма делегати от общо 499. Така бившият служебен здравен министър ще оглави Столичната лекарска колегия за втори път, след като си подаде оставка през лятото на 2022 г., когато пое МЗ. Тогава да довърши мандата му бе избран д-р Ваньо Видков.

В надпреварата за шеф на СЛК днес се включи и д-р Иван Вецев, който обаче събра едва 128 гласа. Досегашният председател д-р Ваньо Видков пък предпочете да се кандидатира за зам.-председател и да отговоря за болничната помощ. За същата позиция апетити имаше и д-р Емануил Найденов, който си направи отвод и се отказа от състезанието. За втори заместник на д-р Меджиев, който да отговоря за джипитата, бе издигнат д-р Николай Брънзалов, който към момента заема същата позиция в БЛС.

Д-р Асен Меджидиев завършва медицина към ВМИ-София през 1994 г. В началото на професионалното си развитие, в продължение на една година, работи като лекар-ординатор в Отделение по белодробни болести на Пета градска клинична болница. В периода 1995 г. – 2011 г. е УНГ специалист и бронхоскопист към Клиника по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“. През 2002 г. д-р Меджидиев придобива специалност по ушно-носно-гърлени болести, а три години по-късно, през 2005 г. – и специалност по отоневрология. През 2010 г. завършва висше образование по „Здравен мениджмънт“ към МУ – София. От началото на 2011 г. става част от екипа на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и началник на отделение по УНГ болести на лечебното заведение, което създава именно той.

От юли 2022 до юни 2023 г. е министър на здравеопазването в Кабинета „Донев“. От началото на юни 2023 г. отново е част от екипа на УНГ отделението на „Пирогов“. Д-р Меджидиев е и създател и основен двигател на програмата „Детско здраве – „Пирогов“, по време на която за последните 10 години са прегледани безплатно хиляди деца от цялата страна и то в собствените им градове. По време на първия си мандат като председател на СЛК д-р Меджидиев създаде и два фонда, които да подпомагат медиците – първият е за специализации и курсове на млади лекари в чужбина, а чрез втория се изплащат средства на болни или пострадали доктори.

СПОДЕЛИ