Вдигнаха медицинския хеликоптер за жена, прегазена от собствената си кола

Това е втора мисия за въздушната линейка за 3 дни, пострадалата бе докарана от Сандански и приета в "Пирогов" в тежко състояние

197
здравеопазването

Медицинският ни хеликоптер изпълни втора реална мисия, като първата беше само преди два дни. Днес въздушна линейка излетя към Сандански, за да транспортира до София пациентка с фракури и контузни рани.

Пациентката е в тежко състояние и с опасност за живота, след като като забравила да вдигне ръчната спирачка при паркиране на собствения си автомобил и била прегазена от него, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал вчера следобед в Сандански. 58-годишната жена е паркирала личния си автомобил, но не е предприела необходимите мерки, за да предотврати потеглянето на колата без водач в нея. Колата тръгва назад с отворена врата и повлича жената.

Пострадалата е настанена за лечение в болница в Сандански с опасност за живота. Тя е с фрактура на малкия таз, фрактура на две ребра и ключица. Близките й обаче са поискали въздушна линейка да я транспортира в столично лечебно заведение.

Медицинският хеликоптер излетя от София в 12.22 часа, около 13.00 часа кацна на стадиона в Сандански, а малко след 14.00 часа пристигна на вертолетната площадка на покрива на „Св. Екатерина“. След още няколко минути жената е приета в „Пирогов“. От спешния инситут съобщиха, че пациентката веднага е вкарана в травматологичната операционна, където проф. Диян Енчев и екипът му извършват необходимата хирургична интервенция.

„Този тип медицинска помощ ще стане система, след като страната ни разполага с 8 хеликоптера, но и сега е от полза, защото има случаи, в които сухоземно транспортиране на пациента би влошило състоянието му“, коментира служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

По-късно директорът на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух Георги Деянов подчерта пред журналисти, че близките на пациент не могат да повикат въздушна линейка. „Решението за изпращането на хеликоптер се взима от координационната централа, след подаването на сигнал от център за спешна медицинска помощ в цялата страна“, обясни той по повод на информацията, че близките на пострадалата жена в Сандански са поискали тя да бъде транспортирана до София с хеликоптер.

„Когато има нужда от първичен транспорт – взимане на пострадал от мястото на инцидента, от централата подават координатите към въздушния оператор и оттам преценяват къде точно би могъл да кацне хеликоптерът. Ако пък не може да кацне близо до мястото на инцидента, ние уведомяваме центъра за спешна медицинска помощ, откъдето трябва да се изпрати линейка, а с нея да се транспортира пациентът до хеликоптера“, допълни Деянов, цитиран от БТА.

СПОДЕЛИ