81,2% от българите смятат, че детските клиники са недостатъчно

Две към едно от анкетираните от "Галъп" са за реализацията на частен проект за детска болница

132
българите

81,2% от българите са категорични, че детските лечебни заведения, клиники и отделения са недостатъчно. Сред родителите този процент е още по-висок, показва собствен сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“, проведен в последните дни във връзка с нашумелия в обществото ни дебат за здравеопазването.

Качеството на медицинското обслужване в страната се оценява твърде различно в зависимост от това дали болницата е държавна/общинска или частна. Частните болници се оценяват над два пъти по-добре, отколкото държавните. Те са и отчетливо предпочитани при лечение с направление, констатират от агенцията.

Независимо от масовото предпочитание за прегледи и лечение в частни болнични заведения, огромното мнозинство от пълнолетните българи се обявява за здравеопазване при запазване на настоящата система за наличие на избор между държавна или частна болница, една пета от анкетираните са за само държавно здравеопазване, като това са основно хора в трудно материално положение.

Във връзка с нашумелия случай със спирането на разрешението за строителство на нова частна многопрофилна болница в София с детско отделение “Мама и аз”, общественото мнение в съотношение близо две към едно е за реализация на такъв проект. Прави впечатление много високата степен на заинтересованост (две трети свидетелстват за информираност) на хората по този случай, което е знак за важността на проблема, коментират от „Галъп интернешънъл болкан“.

Две трети от българите са запознати с факта на висока детска смъртност у нас в сравнение със средните показатели за ЕС, като сред хората с малки деца степента на притеснение от този факт е много голяма.

СПОДЕЛИ