Националната детска болница – готова през май 2028 г.

100 млн. лв. е първоначалното финансиране, осигурено от държавния бюджет, съобщиха служебните министри на здравеопазването и финансите

155
детска болница

„Планът, който сме представили, предвижда към май 2028 г. Националната детска болница да бъде факт. Ние ще положим съвместно с всички институции, които са ангажирани в този процес, необходимите усилия за това“, заяви служебният здравен министър д-р Галя Кондева на брифинг в МС след края на днешното редовно правителствено заседание.

По думите й процесите, които се извършват по приетия график, ще вървят паралелно с цел да се осигури по-бързо изграждане на болницата. Става въпрос за консултантския доклад, който се очаква особено в частта функциониране на лечебното заведение и разрушаването на съществуващите постройки там. „След като приключи етапът на консултантската дейност, ще стартираме процедурата по подготовка и обява на обществени поръчки“, обясни Кондева. „Този план, който изготвихме ние и взехме предвид всички възможности, съкращава срока по изпълнение на изграждането с 9 месеца“, отбеляза тя.

Попитана за кадровото обезпечаване на бъдещата детска болница д-р Кондева отговори, че всички мерки са от плана, част от който е изработен от Обществения съвет – консултативен орган към министъра на здравеопазването по изграждане на болницата. „Тези мерки ще бъдат свързани с факта, че структурата на многопрофилната болница ще бъде определена, след като бъде получен докладът от Европейската инвестиционна банка. Тогава ще има пълна яснота за необходимостта от кадри, оборудване и обезпеченост на бъдещето лечебно заведение“, обясни здравният министър, цитирана от БТА.

Тя увери, че е наясно с реалната необходимост от кадри. „В момента на територията на София има 13 лечебни заведения, които изпълняват различни функции по отношение на осигуряване на педиатрична помощ“, уточни Кондева. Затова е и идеята за осигуряване на комплексна медицинска помощ. „Все още вървят дебати как точно ще се структурира тази болница и дали всички тези 13 лечебни заведения ще трябва да се прехвърлят в новата болница или ще се прави една болница, в която да има комплексна осигуреност на грижата плюс високоспециализирана дейност, като например трансплантации“, посочи Кондева.

Служебният министър на финансите Людмила Петкова пък съобщи, че от държавния бюджет са осигурени 100 млн. лв. за разчистване на терена, за проектиране и други дейности. „В началото на септември предвиждаме да стартира процесът по проектиране, съответно и изборът на обществена поръчка за проектиране на болницата. След това, от 2025 г., да започне и строителството“, допълни тя.

Вицепремиерът и министър на финансите в служебния кабинет увери, че необходимите средства за изграждане на болницата ще бъдат предвидени в държавния бюджет за догодина, както и в средносрочната бюджетна прогноза. „Те ще включват средствата, необходими за строителството, т.е. за изграждане на болницата, както и за необходимото обзавеждане и оборудване“, разясни Петкова.

Припомняме, още в началото на заседанието служебният премиер Димитър Главчев подчерта, че правителството ще следи до последния си ден изпълнението на проекта и ще направи всичко възможно той повече да не буксува.

СПОДЕЛИ