Въздушната ни линейка с първа мисия – докара пациентка от Шумен в София

1 час и 40 минути отне на хеликоптера да долети от столицата до Шумен, а след кацането на покрива на "Св. Екатерина" за минути с линейка жената е настанена във ВМА

191
линейка

4 месеца след като първата ни въздушна линейка пристигна в България най-после изпълни реална мисия. Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха в състав д-р Вера Иванова и сестра Георги Радоев са изпратени по сигнал за оказване на спешна помощ с хеликоптер. Сигналът е подаден към ЦСМПВ в 7.30 часа днес. Хеликоптерът е излетял в 8.02 ч., като в 8.45 ч. спира за презареждане в Горна Оряховица, откъдето излита отново в 9.17 ч. В 9:42 ч. хеликоптерът каца в МБАЛ Шумен, за да транспортира пациентка в тежко състояние до София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

От ведомството припомнят, че са изпълнили всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на Спешна медицинска помощ по въздуха. „Още през изминалата година 100 медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на ВМА. След това беше извършен подбор на кадри и бяха сформирани шест медицински екипа. На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от „Леонардо“ за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха“, обясниха от МЗ.

От ведомството добавиха, че по отношение на Системата 112 през 2023 г. е създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ). В него е разположена Координационната централа, която поема сигналите за случаите, изискващи оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Централата е оборудвана и кадрово обезпечена и също е в абсолютна готовност за работа. Извършена е и необходимата интеграция със Системата 112, както и тестови сесии по подаден сигнал.

Първата мисията днес е от т.нар. hospital to hospital. Пациентката, която е в тежко състояние, е транспортирана от МБАЛ Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. От там е поета от реанимационен екип и настанена в реанимацията на ВМА.

От МЗ съобщиха още, че България ще получи следващите два медицински хеликоптера до края на годината. Втората машина обаче ще пристигне със закъснение, а третата по график. Това уведомява производителя „Леонардо“ АД (Leonardо S.p.A.). в официално писмо до здравното ведомство. Вторият хеликоптер трябваше да бъде у нас до края на този месец, но поради закъснение в производствения процес това няма да се случи, като от „Леонардо“ засега не са посочили нова дата. В договора с италианската фирма е заложен гратисен период от 60 дни, след който започват да текат съответните неустойки. Припомняме, че до момента изпълнителят е заплатил на МЗ неустойки в общ размер от 69 749,17 лв. заради забавянето на първата ни въздушна линейка и лицензирането на черната й кутия. 

Третият хеликоптер трябва да бъде доставен до 31.12.2024 г. От „Леонардо“ АД уверяват, че забавянето в производството на втората машина, няма да повлияе на сроковете за пристигането на третата.

СПОДЕЛИ