Най-добре плащат в болницата на министърката, „Св. Екатерина“ и Инфекциозна

Главната сестра в „Пирогов“ взима повече от началник на клиника, показва справка за възнагражденията в държавните и общинските лечебни заведения

заплати

Най-високи основни заплати получават лекарите в Хематологията в столицата, която доскоро се управляваше от служебния здравен министър д-р Галя Кондева, в кардиологичната „Св. Екатерина“ и в Инфекциозната „Проф. Иван Киров“. Това показва справка за възнагражденията към края на март в държавните и общинските болници, с която Скенер.нюз разполага. Става дума за основни заплати, без добавките за стаж, извънредни дежурства и ДМС. В справката не са включени частните и ведомствените болници.

Припомняме, вчера министър Кондева обяви, че според експертите в МЗ заплатите в болниците трябва да останат на нивата от миналогодишния Колективен трудов договор – 2000 лева за лекар, 1500 лева за сестра и 900 лева за санитар, чието действие изтече през април. Нов не е подписан, тъй като синдикатите искат 30-процентно увеличение, докато според директорите такъв ръст е невъзможен.

От данните става ясно, че най-добре оценени са началниците на клиники в „Св. Екатерина“, които се разписват на 4500 лева. С 1000 лева по-малко взимат колегите им от Педиатрията и Инфекциозната болница. В последната обаче лекарите като цяло получават най-високите възнаграждения – 3000 лева. На второ място е Хематологията, където доскорошната шефка, а сега здравен министър, е давала на докторите 2869 лева. От болниците в страната прави впечатление високото основно възнаграждение от 2900 лева в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово, както и още по-завидните 6000 и 3100 лева за лекарите съответно в ЦПЗ Пловдив и ЦПЗ Враца.

В големите столични болници заплатите се движат от 2200 лева до 2600 лева за лекарите и около 2000 лева за специализантите, които пък са най-добре платени в Инфекциозната „Проф. Иван Киров“ – 2700 лева. На много места в страната обаче основните възнаграждения на лекарите с две специалности дори са по-ниски от заложените в КТД за сестрите. Например под 1500 лева получават докторите в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, УМБАЛ „Св. Анна“ – Варна, „Св. Мина“ – Пловдив, МБАЛ – Поморие, болниците в Горна Оряховица, Белоградчик, Никопол, Гулянци, Тутракан, Етрополе, Ихтиман, Пирдоп, Чирпан и Попово, където държат рекорд по най-ниски заплати – минималната за страната от 933 лева за лекар с две специалности. Толкова получават и медиците в Девня, независимо дали имат или нямат специалност.

Сестрите пък са най-добре платени в Инфекциозната болница в столицата – 2050 лева, както и в СБАЛХЗ – 1800 лева. В много от по-големите лечебни заведения минималното възнаграждение от 1500 лева е достигнато, в по-малките населени места обаче заплатите са между 1050 и 1300 лева. По 1800 лева за професионалистите по здравни грижи предлагат центровете за психично здраве в Добрич, Враца, Пловдив и София.  Най-зле са работещите в Четвърта градска в София, в Попово, Сопот, Ботевград и Гълъбово, чиито заплати не стигат 1000 лева.

Има и парадокси – например главната сестра в „Пирогов“ получава основна заплата от 3920 лева, а началник на клиника едва 2800 лева. Разбира се, докторите се радват на далеч по-тлъсто ДМС. И главната сестра в НКБ се разписва на повече от началниците на клиники – 3550 лева срещу 2800 лева. Припомняме, в момента в НКБ през половината месец не се извършват кардиологични операции на деца поради липса на медицински сестри, чието средно основно възнаграждение там е точно 1500 лева.

Отново в болницата на д-р Галя Кондева санитари и болногледачи получават най-високи заплати – 1178 лева, а в Бяла се разписват на 1100 лева. В почти всички останали лечебни заведения санитарите са на минимална заплата от 933 лева.

СПОДЕЛИ