Вертолетно летище и на магистрала „Струма“

Здравният министър д-р Галя Конедва обеща до края на май първият ни медицински хеликоптер най-после да започне да изпълнява реални мисии

155
летище

ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел „Железница“ на АМ „Струма“, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията.

С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други аварийни ситуации в участъка на тунела, както и в целия регион. По данни на авиационния оператор „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД, след получаване на сигнал хеликоптерът ще стига от София до тунел „Железница“ за 30 минути.

До момента България разполагаше с три болнични вертолетни летища в София и по едно във Варна, Панагюрище, Русе и Велико Търново. „Струма“ е първата магистрала в България, която разполага с хеликоптерна площадка.

„До края на май очакваме да бъде завършено лицензирането на медицинските екипи и да имаме възможност да извършваме полети с хеликоптер от системата за спешна помощ по въздух“, обяви пък служебният здравен министър д-р Галя Кондева днес в Силистра.

Тя допълни, че за да заработи спешната помощ по въздуха трябва да се изгради необходимата инфраструктура. „Трябва да се завършат хеликоптерните площадки, на местата където са планирани и да получим втория хеликоптер, който вече е платен. За съжаление това е дълъг процес, но се работи. Когато договорите не се изпълняват има неустойки и вървим по един план, който е структуриран и работи”, каза още д-р Кондева пред БТА.

СПОДЕЛИ