Край на „ерата Дечо Дечев“ в „Св. Иван Рилски“

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността до завършването на конкурса за избор на нов директор, съобщиха от МЗ

665
Дечо Дечев
Д-р Дечо Дечев

От днес дългогодишният директор на столичната болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев вече не управлява лечебното заведение. Той е отказал удължаване на договора си до провеждането на конкурс, съобщиха от здравното министерство.

За временно изпълняващ длъжността директор е назначен д-р Николай Стоилов. Той е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ от 2011 г. Притежава магистратури по здравен мениджмънт и по оценка на здравни технологии с фармакоикономика.

Припомняме, че на 9 май МЗ обяви конкурс за избор на членове на органи за управление – съвет на директорите на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, като срокът за подаване на документите за участие в конкурса е до 10 юни.

От дълги години с известни прекъсвания Дечев ръководи „Св. Иван Рилски“, като я превърна в бутикова, но печеливша болница. Първият му мандат е до 2018 г., когато е избран за управител на НЗОК като номинация на ГЕРБ въпреки че през 2015 г. именно здравният министър на ГЕРБ д-р Петър Москов, макар и от квотата на Реформаторския блок, уволнява Дечев, но той бързо се връща на чело на лечебното заведение. През 2021 г. служебният здравен министър Стойчо Кацаров отново връща Дечев като шеф на „Св. Иван Рилски“. В началото на миналата година пък той сам поиска да напусне поста, но тогавашния служебен министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев написа „не“ на оставката му.

Дали дългата биография на Дечо Дечев в сектора ще продължи и на каква позиция все още не е ясно.

СПОДЕЛИ