Д-р Валентин Димитров се кандидатира отново за шеф на „Пирогов“

Той призна, че е получил политическа подкрепа от много партии

255
Д-р Валентин Димитров, директор на "Пирогов"

Досегашният директор на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров обяви, че отново ще се кандидатира за шеф на спешния институт. „Аз бях казал в едно интервю, че имам намерение да не се кандидатирам. Това беше доста назад във времето. Но на фона на това, което се получи, и на базата на желанието на една голяма част от персонала на „Пирогов“, които дойдоха лично и заявиха подкрепата си и желанието им аз да се кандидатирам, аз не мога да излъжа очакванията на тези хора и така или иначе ще си подам документите и ще участвам в това състезание“, посочи в „Денят започва“ по БНТ д-р Димитров.

„Пирогов“ е институция. Всеки плюе „Пирогов“, но когато има нужда, подсъзнателно, първосигнално, първото нещо, което му идва, е „Пирогов“, заяви още шефът на болницата. Припомняме, бившият здравен министър проф. Христо Хинков опита да уволни д-р Димитров, но той остана на поста си, а в първите дни от мандата си като служебен министър д-р Галя Кондева отмени заповедта за отстраняването му, след което обяви и конкурс за нов директор.

Според Димитров болницата към този момент се е „успокоила“ и е продължила да се развива по правилния начин. „И работата да се развива и да надграждаме това, което е, и това показват резултатите. През това време излязоха и всички проверки с всички нелепи обвинения от страна на предния министър срещу „Пирогов“ и лично срещу мен за злоупотреби, което за мен е най-важно. Аз съм човек, който вярва в правовата държава, и смятам, че хората трябва да говорят само с документи и с факти“, подчерта той.

На въпроса дали е имало политически натиск или подкрепа, д-р Валентин Димитров отговори така: „Аз не мога да кажа дали е имало политически натиск, защото аз не членувам в нито една партия. Аз не съм заявил принадлежност към нито една партийна организация. Като мислене съм десен човек и не го крия. Ако бях политическо лице бих заподозрял политически натиск“.

Призна обаче, че е получил политическа подкрепа. „И аз мен беше много така блазнещо моето собствено его, защото я получих без да съм я потърсил“. Получил я е от много политически формации. Според него, защото те са оценили в каква посока се развива „Пирогов“. „Защото това не е магия!“, добави Димитров. Допълни, че на него му се обаждат политици, граждани и симпатизанти от всички партии във връзка с тяхното лично здраве или здравето на техни близки, което по думите му е нещо нормално. „Българското здравеопазване е с най-бърз достъп. Няма значение дали той е регламентиран или е на базата на познанства или приятелства. България е една малка държава, в която всички се познаваме“, призна още той.

На въпроса защо е важна за политиците спешната болница д-р Димитров отговори, че не става въпрос за пари. „В „Пирогов“ парите са толкова, колкото се плащат заплатите, защото трябва да се дадат едни добри заплати и да се обезпечи дейността на „Пирогов“, за да нямаме дефицит в услугата или в необходимостта за даване на добро здравеопазване“, уточни Димитров.

Когато поел „Пирогов“ фондът за възнаграждения е бил 7,2 млн. лева, но болницата е заработвала 5,4 млн. лева и така се трупал постоянен дефицит. „В момента благодарение на цялостната работа на екипа на „Пирогов“, заработката ни е 12 млн. лева. За първо тримесечие на 2024 г. позитивният резултат е 2,7 млн. лева. По този начин успяхме да повишим заплатите със 7% на лекарите и с 13% на медицинските сестри“, отчете д-р Валентин Димитров. Той обърна внимание, че проблемът с липсата на сестри е системен и решаването му трябва да е въпрос на държавна стратегия, защото не е по възможностите на нито един директор.

СПОДЕЛИ