Заради липса на сестри спряха детските сърдечни операции

НКБ търси спешно 8 специалисти по здравни грижи за реанимация, предлага добри заплати

168
операции
Националната кардиологична болница е единственото място у нас, където се извършват сърдечни операции на деца

Временно са спрени сърдечните операции на деца. Недостигът на медицински сестри е критичен. Това съобщи проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница по bTV.

„Трябва да има достатъчен брой специалисти, които да обгрижват децата с оперирани сърца. Осем сестри липсват в отделението по детска реанимация, за да може да се осъществи нормален обем на работа. В момента една сестра трябва да даде седем или осем допълнителни извънредни дежурства, които са по 12 часа. Това са 100 часа повече. С допълнителните техни 11 дежурства това се оказва невъзможно за тези жени, посочи проф. Кънева. По думите ѝ в определени периоди една сестра остава на работа 24 часа в цялото отделение. Тя обясни, че спирането на операциите за определен период е временно решение заради проблема с недостига на медицински сестри, който продължава от 2017 г.

„Има и друг проблем – ние няма откъде да вземем специалисти по здравни грижи, които да дойдат от друга болница, да влязат и да работят директно. От 2017 г. сме информирали Народното събрание, комисията по здравеопазването, Министерството на здравеопазването, медиите“, добави проф. Анна Кънева.

По думите ѝ има създадена програма за обучение на медицински сестри в детски интензивни грижи. Всяка година се обучават от две до четири сестри, но те не се задържат. „Бих искала да призова всяка медицинска сестра, която има желание, да дойде, да се запознае. Тя ще бъде добре обучена и добре заплатена“, апелира проф. Кънева.

Припомняме, НКБ е единственото лечебно заведение в страна, в което се спасяват детските сърца, а всяка година в България се раждат 500 бебета, които са с вродено сърдечно заболяване. Без спешна операция всяко четвърто от тях би загинало.

СПОДЕЛИ