Главчев даде на ДАНС и прокуратурата казуса „Мама и аз“

Служебният премиер иска да знае действията на МЗ, НЗОК и ИАМН във всички етапи от старта на процедурата по одобрение на частния проект за болница за деца и възрастни до настоящия момент и има ли данни за престъпление

247

Служебният премиер Димитър Главчев даде казуса с частната детска болницата „Мама и Аз“ в София на прокуратурата. Освен това той възложи на ДАНС да извърши проверка по случая. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

До двете институции премиерът е изпратил наличните в Администрацията на Министерския съвет документи. Приложен е и доклад от министъра на здравеопазването, изготвен по искане на министър-председателя, относно процедурата за одобряване създаването на лечебното заведение.

Припомняме, служебният кабинет първо даде разрешение частна детска болница да бъде построена в близост до столичното летище, а ден по-късно отмени решението си, след обществен и политически натиск.

Димитър Главчев настоява ДАНС да извърши проверка „относно действията на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителна агенция „Медицински надзор по всички етапи и всички процедури от момента на иницииране на процедурата до настоящия момент.

В сигнала до прокуратурата Главчев иска да бъде направена проверка, която да установи налице ли са данни за извършване на престъпления по посочените факти и обстоятелства, свързани със създаване на болницата, както и на извършените в тази връзка действия от МЗ, НЗОК, ИАМН от момента на иницииране на процедурата.

От Търговска лига – инвеститор на проекта, пък поискаха да знаят с какво частна болница застрашава националната сигурност, че е сезирана ДАНС и отново поканиха премиера да посети „Мама и аз“ в Плевен.

По-рано днес Главчев се срещна с директора на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков и председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко, като на срещата присъстваха също вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова и министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.

СПОДЕЛИ