Всички документи за „Мама и аз“ одобрени от хора на ПП

Търговска лига получава разрешение за болница в София с 413 легла и 11 детски отделения от бившия директор на ИАМН проф. Росен Коларов и положително становище от доскорошния управител на НЗОК Станимир Михайлов

406

Всички документи относно разрешението за строеж на Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и аз“ в София са разгледани и одобрени по време на управлението на кабинета „Петков“ или от хора, назначени от „Продължаваме промяната“. Това става ясно от информация до медиите от агенция „Медицински надзор“.

Припомняме, след решението на МС от вторник да разреши в близост до столичното летище да бъде построена частна детска болница, която обаче ще лекува и възрастни, последваха остри реакции от педиатричната общност и политическите партии, като се наложи служебният премиер Димитър Главчев да стопира процедурата и дори отправи заплаха за уволнение към здравната министърка д-р Галя Кондева.   

След като вчера от ПП-ДБ заплашиха, че ще внесат сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, днес от ИАМН, по-известна като „Медицинската ДАНС“, показаха цялата преписка на МБАЛ „Мама и аз“ и всички оценки, които са правени от здравните власти. Според документа комплексната оценка за нуждата от такава структура е подписана от проф. Росен Коларов, който беше назначен за директор на ИАМН през март 2022 г. по времето на кабинета на Кирил Петков и здравния министър проф. Асена Сербезова. От втората оценка, която е допълнение към първата, е видно, че става дума за 413 легла в 39 отделения, като от тях 11 са детски структури, а не както се твърдеше през последните два дни, че става въпрос само за едно педиатрично отделение с 40 легла.

Няма отговор как проф. Коларов разписва оценката, според която София има необходимост от тези легла, след като в момента по данни от Националната здравна карта столицата се нуждае от 8151 легла, а НЗОК финансира над 12 000 или близо 4000 легла повече. Или иначе казано в София няма необходимост от нови болници, макар и кръстени „Мама и аз“, за да може под шапката на детски профил всъщност да заработи поредната частна мегаструктура.

Положителното становище от НЗОК, че считат „за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от Надзорния съвет финансови параметри на лечебното заведение за сключване на договор с касата“ пък е подписано през ноември 2023 г. от управителя на здравната каса Станимир Михайлов, който беше издигнат за поста от ПП-ДБ, но от две седмици вече не ръководи касата, след като парламентът прие оставката му.

Как Михайлов е знаел, че след две до четири години касата ще разполага с нужния бюджет не е ясно, но е дал положително становище „Мама и аз“ да сключи договор с НЗОК. Припомняме, в същия казус се озова и предшественикът на Станимир Михайлов – проф. Петко Салчев, който пък даде зелена светлина за финансирането на мегаболница в Казичене на същия инвеститор, преди и този проект да пропадне. 

Настоящият директор на „Медицински надзор“ Иванка Динева е подписала само една оценка за „Мама и аз“, която не е комплексна, а е заради смяна на административен адрес. Динева обаче е задължена по закон да придвижи преписката на Търговска лига, която е входирана в МЗ на 31 август 2022 г., а срокът за приключването й е 75 дни, тоест е изтекъл отдавна.

СПОДЕЛИ