Главчев спря разрешението за строеж на частна детска болница в София

Служебният премиер дори заплаши здравната си министърка с уволнение, почти всички партии излязоха с декларации, а инвеститорът уж се отказва, но само сменя името и пак ще строи лечебно заведение

216
Главчев
Служебният премиер Димитър Главчев заплаши още един свой министър с уволнение - този път на мушка е д-р Галя Кондева

Служебният премиер Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера решение за създаване на частна детска болница в София. „Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев д-р Галя Кондева да бъде освободена от поста“, съобщиха от правителствения пресцентър.

Припомняме, във вторник Министерският съвет одобри създаването на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София. Инвеститорът е „Търговска лига – Глобален аптечен център“ АД.

„Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност“, заяви по-рано днес президентът Румен Радев. „Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване“, подчерта държавният глава.

Той припомни, че служебното правителство с премиер Гълъб Донев е осигурило терен за изграждането на Национална детска болница, изготвило е подробен устройствен план и е осигурило съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. „За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза“, каза още Радев.

От ПП-ДБ обявиха, че ще внесат сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен. „Нелогично решение, което обаче не ни изненадва. Детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси. След 10 месеца начело на едно правителство в сложна конфигурация кабинетът Денков посочи решение, но съпротивата беще огромна. Сега всички разбраха защо“, пише в прессъобщение на „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

„Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на Национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор. Изграждане на частна болница във вида, в който вчера Министерският съвет реши, опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се. Това поставя под риск и осигуряването на достатъчно по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура. Ще търсим отговорност за решението и всички последствия от него с всички средства на политическата и институционална система. Крайно време е служебният кабинет да се откаже от големите национални теми и да се залови с единствената задача, която конституцията му вменява – да организира честни избори. Тази власт няма легитимно право да подменя важните решения за бъдещето на нашите деца“ – посочиха от ПП-ДБ.

Фондация „Даная“ пък съобщи, че ще съди държавата за решението на МС да одобри изграждането на частно лечебно заведение „Мама и аз“ преди завършването на бъдещата Национална детска болница. В позиция до медиите се посочва, че с това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи.

С позиция по казуса излезе и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, който призова служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница. „Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност – опазване на здравето и живота на децата. Още по-недопустимо е да се създават разделителни линии и противопоставяне днес, когато повече от всякога се нуждаем от обединение“, заяви Пеевски. Според него „българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи“. „Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната – нашите деца“, каза още Делян Пеевски.

От ГЕРБ също разпространиха позиция до медиите, с която припомниха, че решението за строежа на Национална детска болница е взето по време на управлението на партията през 2020 г. „Подкрепяме този проект като такъв със стратегическо значение за България. Очакваме всички правителства – служебни или редовни – да работят за този национален приоритет“, уточниха от ГЕРБ.

„Решението на правителството от 30 април за създаването на многопрофилна болница в София със само 40 педиатрични легла е законосъобразно и правилно. Нито проектът, нито решението за новата болница въобще имат за цел създаването на някаква национална частна детска болница“, заявиха в сряда вечерта от Търговска Лига АД.

„Предвид създаденото обществено-политическо безпокойство в резултат на разпространяването на фалшиви новини и популистки коментари, инвеститорът Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата. Решението на правителството може само да бъде редактирано в този смисъл“, пише в позицията.

„Напомняме на цялата българска общественост, че в България има висока обща и рекордно висока детска смъртност, и инвестициите в здравеопазването са решаващи за излизането от демографската криза и оцеляването на нацията. Категорично и ясно потвърждаваме нашата безрезервна подкрепа за изграждането на истинска национална държавна детска болница и че създаването на модерна многопрофилна болница в София, без педиатрично отделение, не променя тази наша принципна позиция“, добавиха от Търговска Лига АД.

СПОДЕЛИ