Служебният кабинет разреши строителството на частна детска болница в София

Инвеститорът е Търговска лига, като има готовност лечебното заведение "Мама и аз", което ще се намира до летището, да отвори врати най-късно след 4 години

233

Служебният кабинет одобри създаването на частна детска болница в София. Тя ще се казва МБАЛ „Мама и Аз“, а инвеститор е „Търговска лига“. От МС се мотивират със законоустановения ред за целта в Закона за лечебните заведения. Точката е била внесена от Министерството на здравеопазването – по-малко от месец след встъпването в длъжност на новия здравен министър д-р Галя Кондева.

Инвеститорът „Търговска лига – Глобален аптечен център“ АД има намерение в срок до 48 месеца да създаде многопрофилна болница по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории за диагностика и лечение на лица както от 0 до 18 години, така и над 18-годишна възраст, гласи съобщението на правителственият пресцентър. Така столицата ще се сдобие с частна детска болница най-вероятно преди да бъде построена Националната педиатрична болница.

Теренът за „Мама и аз“ е на ул. „Продан Таракчиев“ 20, което се намира до летище София. Според Търговска лига мястото е комуникативно, налице е добре планирана и изградена инфраструктура, която отговаря на нуждите на увеличения трафик. Предвижданата инвестиция е в размер на 120 млн. лева, като проектът ще бъде реализиран с парични средства от търговската дейност на инвеститора, както и чрез средства от банкови институции.

Очаква се болницата да работи със здравната каса, става ясно още от съобщението. В свое становище от НЗОК считат за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от Надзорния съвет финансови параметри на лечебното заведение за сключване на договор с касата. Как от НЗОК знаят, че след 4 години ще имат нужния бюджет обаче не е много ясно.

В срок от 48 месеца управителят на дружеството трябва да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност по реда на Закона за лечебните заведения.

Припомняме, опит за разрешение за строеж на детска болница от  „Търговска лига – Глобален аптечен център“ бе направен и през 2022 г., но тогава проектът беше спрян под обществен натиск и по настояване на педиатричната асоцияция, според която „построяването на мечтаната национална детска болница от частен инвеститор е неприемливо и това трябва да бъде държавна отговорност и приоритет“.

Междувременно не сме чули да има какъвто и да било напредък по проекта за Национална детска болница, започнат от предишното служебно правителство и министър Асен Меджидиев, но забавен от кабинета Денков/Габриел и здравния министър проф. Христо Хинков.

СПОДЕЛИ