Хирурзи от ВМА оперираха на живо пред 250 медици

Бяха показани най-новите тенденции и подходи в лечението на херниите на предна коремна стена

271
ВМА

Над 250 медици от цялата страна се включиха във второто издание на Sofia Hernia Days, организирано от Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия (ВМА). Форумът бе открит от началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, а в рамките на отделните сесии бяха засегнати новостите в областта на херниологията.

„За нас този форум е стъпка към постигане на общата ни цел, а именно имплементиране и осведоменост за най-новите тенденции и подходи в лечението на херниите на предна коремна стена. Радваме се, че посещаемостта е доста по-висока и сме сигурни, че с всяко следващо издание броят на участниците ще се увеличава. Целта ни е чрез SofiaHerniaDays да демонстрираме на живо всички иновации в нашата област, да „заразим“ и останалите колеги с нашия ентусиазъм и стремеж към непрестанно усъвършенстване“, посочиха организаторите на форума.

ВМА
Снимки: ВМА

Освен богатата лекционна програма, участниците имаха уникалната възможност да надникнат в изцяло реновината операционна зала на Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология и да общуват директно със специалистите там – иноватори с богат опит. Те наблюдаваха в реално време „Лечение на комплексна вентрална херния с лапароскопска задна компонентна сепарация”.

Специален акцент тази година бяха четири уъркшопа. Всеки от присъстващите специалисти имаше възможност да се включи в тях и да работи с: робот DaVinci, лапароскопски симулатор симбионикс Surgical Science, лапароскопски симулатор съвместно на Кarl Storz и Medtronic и симулатор за приложение на негативно налягане за лечение на рани.

 

СПОДЕЛИ