Забраняват продажбата на енергийни напитки на деца под 18 г.

Промените са залегнали в Закона за здравето по предложение на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

268
енергийни напитки

Да бъдат забранени продажбата, закупуването и предоставянето на енергийни напитки на деца под 18 години предвижда Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, внесен от народни представители от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

С предложените промени се създава правен механизъм, който гарантира закрила на здравето на децата от потенциалните рискове, породени от консумацията на енергийни напитки. Вносителите изтъкват здравните рискове от консумацията на кофеинови енергийни напитки, включително интоксикация с кофеин, затлъстяване и кариеси.

„Енергийните напитки са свързани и с нервност, замаяност, концентриране, безсъние, дехидратация, ускорен сърдечен ритъм, тревожност, гърчове, остра мания и инсулти. Тези напитки могат също да доведат до високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, главоболие, нарушения на съня, стрес и хиперактивност. Кофеинът и захарта в енергийните напитки могат да допринесат за повишен риск от сърдечносъдови усложнения, метаболитни и гастроентерологични заболявания и психични разстройства. Освен това прекомерната консумация на кофеин от енергийни напитки може да причини тежки реакции и е свързана с употребата на тютюн, алкохол и наркотици. Вредните ефекти на енергийните напитки върху сърдечносъдовото здраве също включват сърдечни аритмии, миокарден инфаркт. Комбинацията от енергийни напитки с алкохол може да доведе до фалшиво чувство за контрол“, изтъкват в мотивите си народните представители.

Със законопроекта се преодоляват противоречия в националното законодателство и се регламентират мерки за създаване на ефективна защита на здравето на децата, тъй като досега консумацията на енергийни напитки не е била сред изрично забранените действия. С цел ефективен контрол на мерките следва да бъдат създадени нови разпоредби, които предвиждат санкции при неспазване на забраната, подчертават вносителите.

С текстовете изрично се забранява продажбата на енергийни напитки детски градини, училища, общежития за ученици и магазините, които са на разстояние по-малко от 100 метра от всяка входна точка на посочените обекти. Забраната ще важи и за спортни и обществени мероприятия за деца и ученици.

СПОДЕЛИ