Д-р Кондева отмени заповедта за уволнение на шефа на „Пирогов“

Служебната здравна министърка не откри злоупотреби и корупционни практики в докладите за спешната болница, но в края на месеца ще обяви конкурс за нов директор

639
Д-р Валентин Димитров

Служебният здравен министър д-р Галя Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров, съобщиха от МЗ. Припомняме, предшественикът й проф. Христо Хинков опита тайно да отстрани шефа на спешния институт, но д-р Димитров остана начело на болницата, обжалвайки заповедта за освобождаването си и макар СГС да отхвърли иска му. 

„Към момента проверките на отговорните институции не са установили злоупотреби и корупционни практики, които да налагат смяна на ръководството на спешната болница. Потвърдено е единствено, че при възлагането на обществени поръчки в лечебното заведение са допуснати административни нарушения“, аргументира се новата министърка.

От здравното ведомството обясниха, че „Пирогов“ е обект от национално значение. „Годишно лечебното заведение поема над 200 000 случаи на спешност от цялата страна и поддържа структури, които нямат алтернатива в България. Освен това институтът изпълнява без просрочие плащанията си за заплати към всички 2400 служители“, се посочва в съобщението от МЗ.

„Договорът за управление на директора на „Пирогов“ изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни. Породеното през последните месеци напрежение оказва негативно влияние върху доверието на пациентите и върху медицинските специалисти, а краткосрочната промяна в ръководството ще доведе до нарушения в нормалния им ритъм на работа“, мотивира се още д-р Кондева.

СПОДЕЛИ