Хинков: Има голям натиск детската болница да е частна

Акад. Николай Денков и Асен Василев спрели бившия здравен министър да проведе конкурси за нови директори на ключови лечебни заведения

361
Хинков
Проф. Христо Хинков, бивш министър на здравеопазването

Здравеопазването е възел от проблеми, свързан с много фактори, много интереси и  много зависимости, констатира вече бившият здравен министър проф. Христо Хинков, който си постави оценка „Добър 4“ за работата си на поста. Пред БНР той сподели, че му е олекнало, след като вече не е министър, но не съжалява за нищо. „Много е тежка тази задача, оплака се Хинков и подчерта, че не е канен от служебния премиер Димитър Главчев да продължи да бъде на поста, макар че два дни по-рано пред Нова телевизия заяви точно обратното.

Хинков обясни нежеланието си да продължи да ръководи сектора с невъзможността да създаде устойчив екип и да получи устойчива политическа подкрепа, която да не бъде свързана с „влияния и интереси и в областта на лекарствата, и в областта на назначаването на директори“.

Като наследство, което оставя на д-р Галя Кондева е именно провеждането на конкурси за шефове на ключови лечебни заведения, защото мандатите на повечето от тях изтичат. „Тези процедури трябваше да ги проведа аз. Но бях спрян. От правителството бях спрян. Бях спрян от премиера и вицепремиера. Тогава беше казано, че министър, който си отива, не трябва да провежда конкурси“, призна проф. Хинков, но попита какво значение има това, след като конкурсите би трябвало да бъдат обективни, честни и прозрачни.

Бившият здравен министър определи като продължаващ скандал ситуацията с „Пирогов“. „Принципалът на тази болница е министърът на здравеопазването. След като той е взел решение, че този директор трябва да бъде отстранен и е издал заповед за това, той продължава да функционира на това работно място. Това са неща, които в държавата трябва да се решават системно, тъй като иначе се нарушава самият принцип и на разделение на властите, и законовата процедура“, коментира Хинков.

Като друг голям проблем той посочи детската болница. „Има голям натиск да се осъществява подобна инициатива от частна структура. Има неравнопоставеност между държавните и частните болници и по отношение на тяхното изграждане и поява въобще. Ще се получи така, че детската болница ще изчака да минат всички процедури, свързани с обжалване на всяка обществена поръчка, която тя е длъжна да прави, докато една частна инициатива може да построи частна болница за по-малко от 2 години. Това е голям проблем. От друга страна наличните човешки ресурси са ограничени и може да се получи така, че няма да има кой да работи в голямата болница, която е национален приоритет“, обясни проф. Хинков. Според него решението в този случай е парламентът да освободи тази болница от обществени поръчки, за да може бързо да бъде завършена. В противен случай процедурите ще се протакат в годините и винаги ще се намира фирма, която да обжалва всяка стъпка в изграждането на Националната детска болница. По думите му в момента се очаква решение на ВАС по жалба на фирма, но то се бави. „Тромава процедура“, заключи проф. Хинков.

„Следващият проблемен казус е периодичното изчезване на лекарства. Завещах на д-р Кондева и това решение – да се удължи срокът за забрана на изнасяне на лекарства“, каза още бившият министър.

СПОДЕЛИ