От днес антибиотиците само с е-рецепта

Здравният министър удължи забраната за износ на инсулин до 15-и април

298
антибиотиците

От днес антибиотиците ще се изписват от лекарите само на е-рецепта, след като изтече поредния гратисен период, в който пациентите можеха да си ги купуват в аптеките и с предписание на хартия. За да получи лекарствата си, пациентът трябва да съобщи ЕГН-то си и датата на издаване на рецептата.

Припомняме, преди десетина дни от „Информационно обслужване“ обявиха, че лекарите ще имат възможност да предписват е-рецепти през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет свързаност. Фелдшерите и спешните медици обаче алармираха, че те няма да могат да изписват антибиотици при домашни посещения.

Междувременно здравният министър проф. Христо Хинков издаде поредна заповед за удължаване на забраната за износ на медикаменти за диабет и антибиотици за деца. Този път ветото върху реекспорта е до 15-и април.

Припомняме, първата забрана за износ на инсулин проф. Хинков издаде на 2-ри ноември 2023 г. и оттогава тя непрекъснато се удължава, но въпреки това недостиг на лекарства все още има, макар и не толкова остър, както беше в края на миналата година.

СПОДЕЛИ