Лекарите могат да предписват е-рецепти и без интернет

От пускането на системата до момента през НЗИС са издадени над 47 милиона електронни рецепти, като 1,762 милиона от тях са „бели“, а над 70% от тях са изпълнени

461
е-рецепти

Лекарите вече имат възможност да предписват е-рецепти през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет свързаност. Новата функционалност, която беше разработена от „Информационно обслужване“, облекчава значително медицинските лица и пациентите при домашни посещения и спешни случаи, особено в трудно достъпните райони.

При офлайн режим, електронната рецепта се запазва локално на мобилното устройство на медицинския специалист и когато връзката с интернет бъде възстановена, тя се изпраща към Националната здравноинформационна система (НЗИС). Изписаната рецепта веднага попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека, което спестява огромно време и разходи на лекарите и гражданите. Чрез еRx лекарите могат да изпишат електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка, без да е необходим достъп до компютър с медицински софтуер. Новата версия на мобилното приложение включва също така и подобрения в интерфейса, свързани с данни за пациента, предписани лекарства и инструкции за прием на предписаните медикаменти и др.

Възможността за използване на приложението eRx в офлайн режим е поредната важна функционалност, която „Информационно обслужване“ разработва, като се очаква така да се засили контролът върху разходването на средства за медикаменти.

Мобилното приложение за издаване на електронни „бели“ рецепти може да се използва от всички лекари, зъболекари, фелдшери и ветеринари. Чрез eRx могат да бъдат издавани е-рецепти, които отговарят на изискванията на НЗИС. За по-голямо удобство на пациентите, националният референтен номер (НРН) на издадената е-рецепта може да бъде споделен с пациента чрез SMS или друго приложение за кратки съобщения. До момента през eRx има издадени над 300 000 електронни рецепти.

С надграждането на приложението, в близките месеци ще бъде осигурена възможност eRx да се използва и от спешните медици, което допълнително ще облекчи пациентите. Ще бъде предоставена и възможност за хронологичното проследяване на всяка издадена е-рецепта.

Приложението може да бъде изтеглено безплатно от App Store и Google Play. За мобилни устройства с операционна система iOS е необходима минимална версия на операционната система 14, а за апарати с операционна система Android минималната версия трябва да бъде 9.

Данните на „Информационно обслужване“ сочат, че от пускането на системата до момента през НЗИС са издадени над 47 милиона електронни рецепти, като 1,762 милиона от тях са т.нар. „бели“. Над 70% от тях вече са изпълнени в аптечната мрежа. Анулираните „бели“ рецепти са едва 3% от издадените през НЗИС. Данните категорично показват, че електронният еквивалент успешно заменя хартиените рецепти, отчитат от „Информационно обслужване“.

СПОДЕЛИ