Медицинският ни хеликоптер без черна кутия и с незатваряща се врата

Очаква се въздушната линейка да бъде лицензирана до края на тази седмица или най-късно в началото на следващата

255
черна кутия
На 2 февруари цялата власт тържествено посрещна първата ни въздушна линейка

Първият ни медицински хеликоптер, който пристигна у нас в началото на февруари, е без поставена черна кутия. Това установяват експерти на дружеството „България Хели Мед Сървиз“. Проверката им преди месец констатира още 7 забележки – като незатваряща се врата и липса на уплътнения, съобщи бтв. Припомняме, освен това няма и лебедка и не може да се ползва за планинско спасяване.

На 4 февруари директорът на компанията за спешна медицинска помощ по въздух „България Хели Мед Сървиз“ изпраща писмо до министрите на здравеопазването и на транспорта. В него ги информира, че по машината има констатирани нередности: не е инсталиран и не е сертифициран CVFDR; лявата пътническа врата има проблем с механизма за отваряне и затваряне; уплътненията на пилотските врати не са монтирани качествено – има отлепвания; гумен предпазител на лявата пътническа врата е с нарушена цялост и е за подмяна.

Официален отговор от здравното и транспортното ведомство засега няма. „Това не е доклад, това е приемно-предавателен протокол, при който са констатирани съответно някакви недостатъци, които, естествено, са отстранени към момента“, коментира Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията. Здравният министър проф. Христо Хинков също признава за технически проблеми по хеликоптера: „Има някои допълнителни технически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който сега дойде в България. Tой трябва да бъде оборудван – дребни неща са, но той трябва да бъде напълно годен.“

„Процедурите по сертификацията и на неговата летателна годност тръгват, след като той стане български. Така че тук закъснението е затова, че хеликоптерът е закъснял. Иначе, хеликоптерът е напълно технически изправен и оборудван“, коментира пред бтв Димчо Добрев, изпълнителен директор на „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД.

Според полковник Валентин Киров, доцент във Висшето военновъздушно училище, обаче констатираните нередностите крият рискове за сигурността на полета. „Нито една маловажна забележка няма в констатирания протокол. В никакъв случай това не са дребни неща, в никакъв случай. Тук имаме въздухоплавателно средство. Ако тази врата не се заключва, не се затваря и летим с 300 км в час – несериозно ли е?“, попита риторично той.

Всички констатации в протокола са отстранени с изключение на една, уверяват от „Хели Мед Сървиз“. Директорът му твърди, че единствено е останало да бъде поставена системата за обективен контрол CVFDR – или така наречената черна кутия. „Черната кутия е опция, тя не пречи на летателната годност и на оперирането на хеликоптера. Има съответните документи, има си от италианска страна съответния документ за липсата на технически възражения. Няма пречка хеликоптерът да оперира“, обясни Димчо Добрев.

„Лично аз не бих приел за нормално да експлоатираме вертолет, който ще лети и трябва да е готов за полети денонощно, във всякакви метрологични условия, във всякакви часови интервали – да лети без CVFDR. Аз лично не приемам това за нормално, но всичко зависи от това какъв договор е подписан“, опонира полковник доц. д-р. инж. Валентин Киров.

Очаква се въздушната линейка да бъде лицензирана до края на тази седмица или най-късно в началото на следващата. „Хеликоптерът ще може да видите да лети още другата седмица“, заяви Димчо Добрев и добави, че по данни на италианската страна софтуерът на черната кутия ще бъде лицензиран до края на март.

СПОДЕЛИ