Минимум 2700 лева за лекар и 1950 лева за сестра от април

Повечето държавни и общински болници обаче още не са достигнали сегашните по-ниски параметри, въпреки че от юни ги грозят глоби

3291
лекар

Минималната заплата за лекар да стане 2700 лева, а за сестра – 1950 лева. Тези параметри да бъдат заложени в новия Колективен трудов договор в сектор „Здравеопазване“, предлагат синдикатите. Очаква се КТД да бъде подписан през април, като заложеното увеличение спрямо сега действащия е 30 %.

Припомняме, според анекса към НРД болниците ще са длъжни да вдигнат минималните възнаграждения до тези нива, в противен случай от юни ще бъдат глобявани. Немалка част от областните и общинските лечебни заведения обаче и сега не са достигнали дори по-ниските параметри от 2100 лева за лекар и 1500 лева за медицинска сестра, така че остава спорен въпросът дали заложените на хартия заплати ще влязат реално в джобовете на медиците.

В същото време увеличението на клиничните пътеки средно е 20%, постигнато в преговорите между НЗОК и Българския лекарски съюз, но за повечето пътеки, по които работят общинските болници ръстът е под 10 на сто.

От Сдружението на общинските болници предупредиха, че няма откъде да дойдат повече приходи, за да вдигнат заплатите на медиците и ще трябва да намалят разходите за издръжка и за лечение на пациентите, за да не бъдат глобявани. И в момента в по-малките лечебни заведения 80% от средствата отиват за възнаграждения, което означава, че едва 20 % от парите от здравните ни вноски на практика отиват за същинското лечение на пациентите.

СПОДЕЛИ