Мъж почина след забавена линейка, медикът не могъл да прави сърдечен масаж

От болницата в Добрич се оправдаха, че имали лекар и половина и трима фелдшери, а "Медицинската ДАНС" се самосезира за случая

267
линейка

Забавена линейка в Добричко вероятно е причина за смъртта на възрастен мъж, алармираха свидетели на инцидента.

Възрастно семейство излиза с кола, но на мъжа му прилошава. Автомобилът пада в канавка. Идват полицаи и свидетел. „Опитахме се да извадим човека от колата. Той още беше контактен, но в лошо състояние. Линейката не идваше. Започнах и аз да звъня на 112. Проверихме и между първото обаждане и моето бяха минали 20 минути“, разказа Ивайло Василев пред бтв.

След като мъжът колабира Василев започва сърдечен масаж, включват се и полицаите, защото липсва пулс. Накрая идва линейка, но според свидетеля медицинското лице не успява да направи сърдечен масаж с думите: „Толкова мога“. Затова Ивайло продължава с обдишването.

Качват мъжа в линейката заедно с жена му и свидетеля. Там продължават усилията по свестяване на възрастния човек. „Той въртеше очи, беше му сложена кислородна маска, която се запотяваше от дишането. Жена му държеше ръката му, той я стискаше, аз продължавах със сърдечния масаж. Ние го докарахме жив до болницата, за жалост после разбрахме, че е починал“, обясни Ивайло. Той не знае можеше ли да бъде спасен човекът, ако линейката беше пристигнала по-рано.

От болницата в Балчик заявиха, че медицинското лице е констатирало, че човекът не диша и не е контактен при пристигане в село Рогачево, но свидетелят е категоричен, че той е бил жив, докато пътуват с линейката. От лечебното заведение се оправдаха с думите: „Имаме лекар и половина и трима фелдшери, които поемат всички случаи.“

От Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) обявиха, че са се самосезирали по случая и още от днес започват извънредна проверка в Центъра за спешна медицинска помощ – Добрич, Филиала за спешна медицинска помощ – Балчик и в МБАЛ – Балчик.

СПОДЕЛИ